Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leest als een actiefilm

Marjolein 22 januari 2021
Marjan Brouwers is tekstschrijver voor verschillende opdrachtgevers. Samen met Jeannette van Ditzhuijzen schreef ze eerder twee boeken en Leegland is haar solodebuut.

Leegland is een dystopische roman: een roman dat een verschrikkelijk toekomstbeeld in petto heeft. Wanneer het verhaal (na het proloog) begint, word je als lezer meteen gevangen door de eerste zin: ‘Het was drukkend warm op het plein in enclave Amersfoort-aan-Zee.’ In deze ene zin zit al veel informatie en tegelijkertijd ook veel vragen. Drukkend warm zegt al meteen iets over de klimaatverandering. Hoe erg is het gesteld met Nederland en met een klimaat? En een enclave, wat is dat precies? En ligt Amersfoort in deze toekomst aan zee? Als je dan even verder leest, kom je een schavot tegen en een Republikeinse beul die handen afhakt, stokslagen uitdeelt en brandmerken op blote armen zet. De toon is gezet en het maakt zeer nieuwsgierig naar de rest van het boek.

Al snel maken we kennis met Senna die op het plein, bij het schavot wacht op haar straf: brandmerken en deportatie naar Fort Zwolle. En wie naar Zwolle gaat, komt nooit meer terug. Ook leren we Julius kennen en zijn zusje Eva, de kinderen van de wetenschapper Walter Rademaker. Over Walter weten we dat hij, in het proloog, zijn eigen kind van de van de moeder heeft afgepakt om testen op hem uit te voeren.

Leegland is opgedeeld in korte hoofdstukken, elk verteld vanuit een ander hoofdpersonage: Senna, Eva en Julius. Julius komt samen met Senna in de trein naar Fort Zwolle terecht en wanneer de trein wordt aangevallen door de rebellen uit de Amsterdamse Archipel ontsnappen ze samen. Ze hebben het plan opgevat om naar Leegland te vluchten, waar volgens de legende Kosse Lester woont die daar een vrije samenleving heeft opgericht.

Het boek leest als een actiefilm. Je moet goed bij de les blijven want er gebeurt heel veel. En net zoals in actiefilms, herstellen mensen razendsnel van hun wonden. Senna wordt eerst gebrandmerkt, daarna ontsnapt ze uit een trein die onder vuur ligt en vervolgens wordt ze gemarteld. Toch heeft ze daar amper last van. En Eva’s pink wordt gebroken tijdens een marteling en daar hoor je haar ook niet echt over. Misschien hebben ze hele goede pijnstillers in de toekomst, maar het maakt de personages minder menselijk. En net als in een actiefilm is er weinig tijd om de wereld echt te begrijpen of rustig in je op te nemen. Ze springen uit een trein, rennen door een bos of vluchten weg op een boot. De rustige momenten zijn schaars. Een mooie rustige scène is bijvoorbeeld wanneer Julius en Senna in het huis van een oude vrouw wachten tot ze met een boot de rivier over kunnen steken. Julius wordt blij van een wollen deken op een echte leren bank. Hierbij heeft Julius het gevoel dat hij 100 jaar terug was geworpen in de tijd. Het is mooi dat iets wat in onze tijd doodnormaal is, in de toekomst wordt opgemerkt. Dit geeft je als lezer een binding met het verhaal. Deze binding mist nogal in de rest van het verhaal. Er worden geen herkenbare gebouwen beschreven bijvoorbeeld. Meer herkenning van zaken uit onze tijd, hadden het verhaal meer geloofwaardigheid gegeven.

Leegland is zeker de moeite waard om te lezen, bijvoorbeeld om even te ontsnappen uit onze eigen (momenteel ook behoorlijk dystopische) heden. Het verhaal is spannend en vlot geschreven en leest als een actiefilm. Er mist echter wat diepgang, voornamelijk van de personages. Het is goed dat er niet te veel wordt uitgelegd over de wereld waarin het zich afspeelt, maar meer informatie over de jeugd van de hoofdrolspelers zou heel erg hebben geholpen met het inleven in Senna, Eva en Julius. Marjan Brouwers is op dit moment met een vervolg bezig dus hopelijk komen we meer te weten in deel twee.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjolein

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.