IJzingwekkend spannend!
4,5-5
Potverdorie, wat een thriller! Scandinavische auteurs blijven voor mij daarin wel echt top of the bill en ook Sveistrup vormt daar met dit debuut geen uitzondering op! Hoewel het voor hem niet de eerste stappen zijn in het schrijven van een verhaal (hij is al langer begenadigd scenarioschrijver) is dit wel zijn eerste boek.
En nou, dat smaakt naar meer! Het was een pittige leeservaring met iets meer gruwelijkheden dan de meeste thrillers die ik uitzoek, maar man, wat was dit goed! Vanaf de 1e bladzijde weet Sveistrup je midden in het verhaal te gooien en hij houdt je zonder pauze aan het boek gekluisterd. Het is dat ik zelf wat pauzes heb ingelast voor het behoud van mijn nachtrust, maar het boek dwingt je bijna om verder te lezen.
In de proloog lees je over een zaak in oktober 1989, om vervolgens naar het heden getransporteerd te worden. Daar lees je vervolgens eigenlijk over twee zaken: de verdwijning van de dochter van minister van Sociale Zaken Rosa Hartung een jaar eerder en in het heden de moord op een jonge moeder.
Het is een literaire thriller, dus je verwacht als lezer dat de zaken verband met elkaar houden, maar voor de manier waarop tast je in het duister. Langzaam spint Sveistrup het web en dat doet hij heel gedegen. Soms had ik een gevoel bij een personage dat later juist bleek te zijn, maar ook zeker meermaals had ik het helemaal bij het verkeerde eind.
Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop hij ergens iedereen verdacht weet te maken en tegelijkertijd genoeg hints geeft om ook echt mee te blijven gaan in de richting waarin hij het verhaal stuurt. Hierbij maakt hij meerdere keren gebruik van toevalligheden waarom patronen door de rechercheurs juist wel of niet herkend worden. Soms vind ik dat thrillers te veel van dit soort toevalligheden bevatten, zoals rechercheurs die op een cruciaal moment hun telefoon niet opnemen of een "hunch" van zich af schudden omdat iets anders alweer hun aandacht vraagt. Dan ga ik me eraan ergeren. Ik begrijp echt dat het realistisch is dat dit soort dingen gebeuren, maar als het te vaak wordt toegepast, vind ik het net te gemakkelijk van de auteur. Nu was de balans precies goed.
Oké, ik ben dus nogal enthousiast over deze nagelbijtend spannende, ijzingwekkende, enigszins nare thriller. Ik hoop dat dat te merken is haha. Het enige waar ik me een beetje aan gestoord heb, is één element in de ontknoping waarvan ik denk dat het niet realistisch is. Ik kan er niks over zeggen zonder spoilers, maar ben benieuwd of mensen die het boek uit hebben het herkennen. Bovendien vraag ik me af of ik dit de auteur of de vertaler moet aanrekenen, maar het lijkt echt bij de integrale tekst te horen en geen artistieke vrijheid van de vertaler te zijn geweest.
Verder niets, maar dan ook niets op aan te merken! Ik ben over twee weken jarig en het dit jaar verschenen boek Koekoeksjong van Sveistrup gaat op mijn verlanglijstje!