Magische realgood

Marjolein 01 oktober 2025
3,5-4

Het eerste dat me opviel aan het boek is het bijzondere besef dat folklore zo vergelijkbaar kan zijn in verschillende landen. In de proloog gaat het over wisselkinderen: elfen die de mensenkinderen weghalen en er hun eigen kinderen voor in de plaats leggen. Dat vond ik intrigerend, want datzelfde gegeven is de basis van de Nederlandse roman Hasse Simonsdochter. Het zijn verder twee heel verschillende verhalen, maar de gelijkenis in de folklore vond ik passend.

In de verhalenverzamelaar lees je, net als in Woods vorige boek De verborgen boekwinkel, wederom twee perspectieven. De één, van Sarah, in het heden (2010-2011) en de ander, van Anna, honderd jaar eerder. Sarah scheidt van haar man en zou naar haar zus in Boston, maar pakt in een impuls het vliegtuig naar Ierland. Zo belandt ze in de kleine cottage waar Anna Butler honderd jaar eerder met haar ouders en broers woonden.

En waar Anna nog in katzwijm valt voor het statige landhuis in hun dorp gaat er ook een verhaal rond dat het vervloekt zou zijn. De eigenaar heeft er namelijk een boom voor omgehakt waar elfen zouden wonen (mythes die ook in bijvoorbeeld IJsland erg leven, weer zo'n leuke parallel). Honderd jaar later, als Sarah aankomt, staat het landhuis er verlaten en vervallen bij...

Evie Woods heeft wederom een fijn verhaal neergezet. Ze schrijft fijn, en neemt je echt mee in het verhaal. Ik kreeg ook echt snel een beeld van de cottage, het dorpje en de mensen. Alleen de toon van de perspectieven had van mij iets meer mogen verschillen. Sarah en Anna klonken voor mij soms iets te veel hetzelfde. Hierdoor vergiste ik me soms even in welke tijd ik was.

Een klein ding overigens in een verder lekker lezend verhaal dat ik in anderhalve dag uit had. Het maakte me nieuwsgierig, het hield goed balans tussen realisme en het magische vleugje dat meedoet in het boek en hoewel de liefdeslijnen nogal voorspelbaar leken, gaf ze toch echt een onverwachte wending aan het plot richting het einde.

Hierbij vond ik wel dat het boek iets te abrupt stopt. Ineens was ik bij het dankwoord. Maar ergens is dat natuurlijk een goed teken :) Het genre Magische realgood dat we bij haar eerdere boek bedachten in de leesclub van Ilona mag in elk geval ook nu weer toegepast worden!

Meer recensies van Marjolein

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!