De kracht van boeken en bibliotheken in oorlogstijd

Marlene 22 september 2024
De Franse boekenbrigade is geschreven door Janet Skeslien Charles en vertaald door Mieke Trouw-Luyckx. Van Janet Skeslien Charles had ik al De bibliotheek van Parijs gelezen en daar had ik erg van genoten. Ik was dus erg benieuwd naar haar nieuwe boek.

De Franse boekenbrigade heeft 2 verhaallijnen: die van Wendy Peterson in 1987 en van Jessie Carson in 1918.
Tijdens haar werk in de New York Library stuit Wendy op het verhaal van de Cards uit 1918. Dit wekt haar interesse en ze gaat op zoek naar meer informatie. Stukje bij beetje vindt ze meer over het Card en over Jessie Carson.
In 1918, in de laatste periode van de Eerste Wereldoorlog, wordt Jessie Carson gevraagd om te komen werken voor het Card. Het Card was een organisatie van Amerikaanse vrouwen die in door de Eerste Wereldoorlog verwoeste gebieden van Europa de weduwen en kinderen hielpen. Dit deden ze o.a. door opruimen van puin, helpen met landbouw, ziekenzorg en het opzetten van bibliotheken. Jessie wordt ingezet in een gebied in Noord Frankrijk dat zeer zwaar te leiden heeft gehad onder de oorlog. Als bibliothecaresse zet ze hier rondreizende bibliotheken en voorleesuurtjes voor kinderen op. Samen met haar vrienden/collega's van het Card helpt ze de vrouwen en kinderen om weer wat licht te zien.

Voordat ik dit boek ging lezen had ik nog nooit van het Card gehoord. De auteur beschrijft achterin het boek de uitgebreide research die ze heeft gedaan voor dit boek en hieruit blijkt dat Jessie Carson echt heeft bestaan en heel belangrijk is geweest voor de bibliotheken in Frankrijk. Door haar inzet zijn de bibliotheken in Frankrijk voor iedereen toegankelijk geworden.
Wat mooi dat Janet Skeslien Charles dit onbekende stuk geschiedenis in een mooie verhaalvorm heeft weten te vertellen, zodat de dappere vrouwen van het Card niet vergeten worden!

Ik heb erg genoten van het verhaal. De reden dat ik geen 5 maar 4 sterren heb gegeven, is dat het eind voor mij wat te snel ging en het voor mijn gevoel nog niet helemaal 'af' was. Maar desalniettemin zou ik het boek zeker aanraden en wil ik uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor de kans om dit boek te lezen.

Meer recensies van Marlene