Mooi verhaal over een onbekend stukje geschiedenis

Marlene 02 februari 2025
Hoe klein de wereld is is geschreven door Walter Lucius en Carla de Jong. Walter Lucius heeft een begin gemaakt met het boek en na zijn dood heeft Carla de Jong het voltooid.
Het boek bestaat uit korte hoofdstukken, die afwisselend gaan over Chandar Kapoor en over Luna Lansman. Chandar Kapoor is een Indiase legerarts en Luna Lansman een kunstenaarsdochter die op Texel woont. Ook wisselen delen van het boek zich af in tijd: van 1938 tot 1943 en van 1943 tot 1946. De afwisseling en de korte hoofdstukken maakten het een vlot leesbaar boek. Het verhaal speelt zich af in India, Texel en een stuk in Duitsland.

Chandar Kapoor is opgegroeid in India. India is bezet door de Engelsen en de Indiase bevolking wordt onderdrukt door de bezetter. Chandar leert het vak van arts van zijn vader. Als legerarts werken zij in een gevangenis op Port Blair waar mensen die zich tegen het Engelse regime keren worden afgebeuld.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt hij krijgsgevangen genomen door de Duitsers en overgehaald om met de Duitsers te vechten tegen hun gemeenschappelijke vijand: de Engelsen. Zo ontstaat het Legion Freies Indien.

Luna Lansman woont met haar vader en grootmoeder op een boerderij op Texel. Wanneer haar jeugdvriend Thiemen NSB'er blijkt te zijn en ze haar vriendschap met hem van haar vader moet verbreken, lopen de spanningen tussen Luna en haar vader hoog op. Als de Joodse Rifka bij het gezin onderduikt ontstaat er een kettingreactie van schokkende gebeurtenissen.

De verhaallijnen van Luna en Chandar komen bij elkaar wanneer het Legion Freies Indien op Texel wordt gestationeerd om de kustlijn te bewaken. Stukje bij beetje lezen we hoe Luna en Chandar elkaar leren kennen en hoe hun relatie zich ontwikkelt.

Ik vond Hoe klein de wereld is een prachtig verhaal over familiebanden, oorlog, vergeving en het grijze gebied tussen goed en kwaad. Doordat de hoofdstukken steeds eindigde op een bepalend moment en dan verder gingen met de andere hoofdpersoon, wilde ik steeds verder lezen om te weten hoe het verhaal verder zou gaan. De geschiedenis van het Legion Freies Indien en hun verblijf op Texel was voor mij een onbekend stukje geschiedenis, dat laat zien dat mensen soms om hun eigen redenen voor de 'verkeerde kant' kiezen. Een indrukwekkend verhaal, en heel bijzonder dat Walter Lucius ermee is begonnen en dat Carla de Jong het heeft afgemaakt. Heel knap. De reden dat ik 4 sterren heb gegeven en geen 5, is dat er wat onjuistheden in staan die mij stoorden: zo werd er vaak 'in Texel' geschreven, wat 'op Texel' moet zijn, en denkt een Texelbewoner een hert te zien. Op Texel leven echter geen herten in het wild, en die hebben daar ook nooit geleefd.
Afgezien hiervan hebben Walter Lucius en Carla de Jong een prachtig boek geschreven, wat voor mij hoog op mijn lijstje van favoriete boeken staat.

Meer recensies van Marlene