De impact van de keuzes van een verzetsheld

Marlene 19 februari 2026
De Verzetswinkel is de debuutroman van Margaret van Asselt. Het boek heeft een duale tijdlijn, waarvan de lijn uit het verleden losjes is gebaseerd op de verzetsdaden van de opa van de auteur.

Nora en haar vriend Guus verhuizen naar een pand in Bodegraven, waar tijdens de oorlog de kruidenierszaak van de betovergrootouders van Nora was gevestigd. In de woning bij de kruidenierszaak woonden Janna en haar zusje Grietje met haar ouders Bets en Bram.
Van Janna, haar overgrootmoeder, heeft Nora verhalen gehoord over de verzetsdaden van haar betovergrootvader Bram.
Nora verdiept zich hier steeds verder in, maar was alles wel zoals haar altijd verteld is? Stukje bij beetje wordt steeds meer duidelijk over de rol van Bram in de oorlog.

Ik vond De Verzetswinkel een mooie roman. Het dagelijks leven in de tijd van de bezetting wordt zó beschreven, dat je beseft met hoe weinig de mensen het toen moesten doen en hoe blij ze waren met dingen die wij nu heel gewoon vinden. Het deed mij beseffen hoe goed we het nu gewend zijn.
Ook vond ik de woorden van een verzetsstrijder heel indrukwekkend: "niet elke keuze in de oorlog was tussen goed en kwaad. (...) Soms moest je kiezen wie zou blijven leven en wie niet." En: "mensen zullen je achteraf prijzen voor wat je gedaan hebt. Maar ze weten niet wie je niet gered hebt". "Er waren meer mensen dan schuilplaatsen. Meer hoop dan ik kon dragen. En toch droeg ik het." Woorden die de grote impact van de keuzes die verzetsstrijders moesten maken laten zien. Goed om je dit te realiseren.

Met De Verzetswinkel heeft van Asselt een mooie, waardevolle oorlogsroman geschreven die absoluut het lezen waard is.

Meer recensies van Marlene