prachtige historische roman
Voor de Valentijnsprijs 2024 mocht ik Het stadspaleis aan het Spaarne geschreven door Marja Visscher lezen.
Deze historische roman vertelt het leven van Keetje Hodshon (1768-1829). Zij was een markante eigenaresse van het Hodshon Huis in Haarlem.
Keetje Hodshon is nog geen twaalf jaar oud als het merendeel van de familie door diverse omstandigheden is overleden. Ze erft een vermogen.
Haar voogden bepalen dat een echtpaar voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met een van de dochters, Manon, ze vindt steun bij haar. Keetje zou graag haar eigen stadspaleis willen bouwen. Dit doet ze zodra ze volwassen is en zet haar plan in gang. Ze houdt contact met Manon. Ze hebben een hechte band ontwikkeld. Maar Manon heeft last van stemmingswisselingen en Keetje weet zich ook niet zo’n raad met haar eigen gevoelens. Ze zal haar weg moeten vinden in de zoektocht naar volwassen worden in haar prachtige huis.
Op beeldende wijze heeft auteur Marja Visscher Keetje Hodshon uit de schaduw van de geschiedenis gehaald. Er is weinig over haar bekend.
Voordat ik het boek ging lezen voor de Valentijnsprijs kwam ik erachter dat ik nog maar een boek van haar gelezen had in de leesclub.
In de leesclub kwam ik er met andere boeken al achter dat ik enorm van historische verhalen kon genieten. Dat is ook nu weer gelukt.
Keetje Hodshon kon ik, de tijd en de omgeving van waar het zich afspeelde waren voor mij prachtig. Onderwerpen als rouw, verlies van je familie, andere mensen die voor je zorgen, opgroeien tot een volwassen iemand, de vriendschap met Manon. De eigen wil van Keetje in de ontwikkeling van haar prachtige huis waarin ze zeggenschap had in het ontwerp en zelf ook dingen uitzocht, waren prachtig om te lezen.
Het beeld van de rijken in de 18e eeuw is door Marja Visscher goed uitgewerkt. Het laat je ook zien dat ondanks zoveel geld dit nog niet wil zeggen dat je het allemaal zo goed kan hebben.
ik heb dit boek voor de Valentijnsprijs 2024 een prachtige, vooral historische roman gevonden en het heeft mijn interesse in historische romans vergroot.