Bestemd voor elkaar
In "Bestemd voor elkaar" krijgt Ellemieke steeds meer twijfels of het leven dat ze leidt, ook het leven is dat ze wil. Ze houdt ontzettend veel van haar partner Daan, maar mist toch iets. Daarnaast spelen er dingen mee uit het verleden, die een plekje moeten krijgen. Ze besluiten om ieder hun eigen weg te gaan en te kijken wat ze zelf nodig hebben. Dat Ellemieke dan in de ijssalon van Matteo gaat werken welke tegenover het lunchcafé van Daan ligt, maakt het natuurlijk niet makkelijker. Gaan ze uiteindelijk ieder hun eigen weg, of zullen ze juist weer bij elkaar komen?
Fijen heeft een heerlijke schrijfstijl. Het voelt alsof je ernaast staat terwijl de personages met elkaar in gesprek zijn. Van de kleuren van de stoeltjes bij het ijssalon en de smaak van de muffins van het lunchcafé, deze details worden allemaal benoemd. Daarnaast heeft ze een flinke dosis humor aan dit verhaal toegevoegd. Van "gladde spaghettivreter" tot "het ontlopen van iemand als de weegschaal na de feestdagen". Dit zijn slechts enkele uitspraken waarbij je als lezer hardop moet lachen.
Naast het overduidelijke liefdesverhaal, worden er ook andere thema's in dit boek besproken. Het houden van jezelf en het accepteren van je verleden, het verdriet van het verliezen van een ouder en trauma's uit de kindertijd. Dit soort thema's zorgen ervoor dat dit boek meer is dan "maar" een leuke roman. Het is een verhaal uit het leven gegrepen. Ik zou me zomaar voorbij kunnen stellen naar Maastricht te gaan en terecht te komen in dit straatje met al deze mensen.
Een leuk detail, zijn ook de typisch Maastrichtse uitspraken en de naam van de kater van Daan, namelijk Sjeng. Dat zijn toch echt wel de puntjes op de i.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de winkelstraat. Aan het einde wordt er gesproken over een reis die Ellemieke maakt. Qua proces van Ellemieke snap ik dit en is het logisch, maar het voelt tijdens het lezen "vreemd". Alsof dit stuk niet zo echt past binnen het verhaal.
"Bestemd voor elkaar" is het los te lezen tweede deel van de Voor elkaar-serie. En het is echt een aanrader. Een heerlijk romantisch, gedetailleerd boek waardoor je als lezer het gevoel hebt middenin het winkelstraatje in Maastricht te staan en deel uit te maken van het verhaal.