Dodelijk algoritme

Marna1793 15 januari 2026
Ondanks de nodige tegenslagen, probeert Iris alle ballen hoog te houden. Het zorgen voor haar puberzoon, haar baan als rechercheur,  het verwerken van haar scheiding en het gedoe met haar moeder. Dan krijgt ze te maken met een moord die veel verder reikt dan gedacht, waarbij ze oog in oog komt te staan met de dood. Lukt het Iris om overeind te blijven?

Een spannend verhaal met een iets minder  verrassende wending, verreikende gevolgen, goed gedetailleerde moordscenes en het proberen te vinden van een balans tussen werk en privé. Dat alles bevat dit boek. Sommige scènes zijn expliciet beschreven, denk hierbij aan hersens die over de achterbank uitgespreid liggen.  Andere gebeurtenissen iets minder. Maar er is wel over nagedacht welke scènes meer aandacht nodig hebben.

Als lezer krijg je een goed beeld van Iris. Haar overwegingen en gedachtegangen worden beschreven. Maar haar verleden, blijft een beetje een puzzel. Als lezer had ik het gevoel, dat dit het 2e deel in een serie is en dat ik het 1e deel heb gemist. Naarmate het verhaal vordert, wordt er wel meer duidelijk, maar alsnog mis ik iets.

Verwacht geen grote plottwist, maar wel een spannende opbouw met meerdere verdachten en motieven. Daarnaast raakt dit boek de werkelijkheid meer dan je in eerste instantie denkt. De overeenkomsten tussen het fictieve neurOlink en het bestaande neurAlink (opgericht door Elon Musk), zijn duidelijk aanwezig. En dit verhaal maakt des te meer bewust van het feit, wat er allemaal mis zou kunnen gaan met de techniek vandaag de dag. Ondanks dat er ook heel veel goeds mee gedaan wordt.

"Dodelijk algoritme" is een mooie mix tussen realiteit en fictie. Een spannend verhaal met boeiende personages, actueel thema en genoeg "open eindes" voor een vervolg.

Meer recensies van Marna1793