Een verhaal dat je niet onberoerd laat

Maya Huybrecht 03 februari 2026
Gruwel, verdriet, ongeloof, shock. Dit waren de emoties die door mijn lijf gierden tijdens het lezen van De afrekening. Het boek vertelt dan ook een heftig verhaal, over een schoolshooting. Auteur Ingrid Oonincx neemt de lezer mee tijdens de schoolshooting, maar ook in de maanden en weken voorafgaande aan dit schokkende gebeuren. Het verhaal greep me bij mijn keel. Niet alleen het verloop van die desastreuze dag, waarop de shooter de school binnendringt en slachtoffers maakt, ook de periode die vooraf gaat aan de shooting liet me niet onberoerd. Ingrid Oonincx laat de lezer in het hoofd kruipen van de dader, laat je getuige zijn van hoe hij in de ban raakt van extreemrechts gedachtegoed, en hoe hij beetje bij beetje zijn grenzen verlegt en daardoor steeds gruwelijkere daden stelt.

Ik was blij dat er na de dag van de shooting een rustiger fase aanbrak in het boek. Dit gaf me de mogelijkheid om te laten bezinken wat er gebeurd was. Tegelijkertijd was het zeer interessant om te lezen hoe de overige personages hun leven weer probeerden op te nemen, met vallen en opstaan.

Wat ik niet verwacht had en zelf erg verrassend vond, was dat het boek daarna weer in een stroomversnelling terecht kwam en dat het laatste deel van het boek zich ontpopte tot een ijzersterke actiethriller. Want wie was het echte brein achter de shooting? En hoever ga je om de waarheid aan het licht te brengen?

Verdict: een verbluffend verhaal dat nog enige tijd blijft nazinderen. Een must-read voor iedereen die houdt van spannende psychologische thrillers.

Meer recensies van Maya Huybrecht

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.