Mooi verhaal met diepgang

Maya Huybrecht 10 november 2025
Oog om oog, tand om tand vertelt het verhaal van Louise en van Harry. Louise worstelt met een innerlijke onrust. Ze wordt steeds opnieuw in het binnenste van haar ziel geraakt wanneer ze getuige is van het geweld waaraan sommige dieren worden blootgesteld. Ze voelt zich persoonlijk betrokken en streeft ernaar actief bij te dragen aan een betere wereld voor dier en natuur. Maar hoever is ze bereid hiervoor te gaan?
Harry is zo'n typische goede gast die altijd correct handelt ten aanzien van iedereen en die hard werkt aan een goede toekomst voor zichzelf. Dat is ook nodig, want nadat zijn ouders hem en zijn broer bij oma hebben gedropt (ze zagen het niet zitten om kinderen groot te brengen) wordt een gemakkelijk leven hem niet in de schoot geworpen. Hij heeft een sterk doorzettingsvermogen en gelooft erin dat hij zelf iets kan maken van zijn leven. Maar is dit echt zo, of haalt zijn moeilijke start in het leven hem alsnog in?

Mijn mening
Eerst en vooral wil ik zeggen dat dit een boek is dat raakt. Er komen scènes in die bij mij binnenkwamen, zoals mishandeling van dieren, of ouders die totaal geen liefde tonen ten aanzien van hun kinderen. Hard, zoals het leven ook kan zijn. Enkele keren heb ik het boek opzij gelegd, niet omdat ik deze scènes niet kon verdragen, maar omdat ik mezelf tijd gunde om even stil te staan bij wat er gebeurd was, om na te denken over hoe ik zelf zou reageren. Mooi toch dat een boek zo'n effect kan hebben?
De verhaallijnen van Harry en Louise lijken heel ver uit elkaar te staan, en toch komt alles uiteindelijk samen. Zoals auteur Patricia Louisa Rutten zelf zegt in haar boek: niets gebeurt toevallig. Ook weer iets om bij stil te staan.

Het punt waarop alles samenkomt vond ik erg krachtig. En spannend! Het boek lijkt plots in een actiehriller te veranderen en ik persoonlijk vond dat een erg fijn en onverwacht.

Verdict
Het grootste deel van het boek behandelt de verhalen van Louise en Harry apart en zet aan tot reflectie. Het laatste deel van het boek komt alles samen en leest als een actiethiller. Mooi boek mét diepgang. Ik geef het graag 4 sterren.

Meer recensies van Maya Huybrecht

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.