De kunst van loslaten: rouw in lagen ontleed.
In Uitzicht keert Elje van Turennout terug naar het breekbare, doorleefde universum van Norah, eerder geïntroduceerd in Lichter. Waar het vorige boek draaide om opnieuw leren leven, gaat Uitzicht over het moeizame proces van opnieuw leren verliezen. De openingszin, “Vandaag is weer zo’n dag. Zo’n dag dat het niet lukt,” zet direct de toon: rauw, eerlijk en onverbloemd.
Van Turennout schrijft over rouw met een intensiteit die zelden geforceerd aanvoelt. Ze toont rouwen als een actief proces – bijna een arbeid – waarin elke herinnering herleefd moet worden, elk verlies doorvoeld. Norah’s pijn is tastbaar: “Ik moet het bekijken, voelen, erkennen, ervan houden en dan met opeengeklemde kaken loslaten.” Het is deze onopgesmukte waarheid die het boek zijn kracht geeft.
De terugkeer van buurman Marc introduceert een subtiele spanning: kunnen twee gebroken mensen elkaar werkelijk nabij zijn, zonder elkaars ballast te verzwaren? De interacties tussen Norah en Marc zijn behoedzaam en gelaagd. Van Turennout doseert langzaam, maar trefzeker, de groeiende intimiteit én de barstjes in het vertrouwen, wat maakt dat de lezer voortdurend alert blijft.
Wat Uitzicht bijzonder maakt, is dat het weigert troost af te dwingen. Er is geen simpele verlossing, geen grootse catharsis. Maar er is beweging – soms klein, aarzelend – richting licht. Het boek is een ode aan de moed die nodig is om te blijven voelen, ook als het pijn doet.
Een aanrader voor wie houdt van introspectieve, psychologisch rijke literatuur die ruimte laat voor twijfel, kwetsbaarheid en de schoonheid van het onaffe.