Een nieuwe kijk in de Republiek
Het tweede deel heeft even op zich laten wachten maar is absoluut de moeite waard.
Men zegt dat je dit deel kan lezen zonder het eerste deel gelezen te hebben maar hier ben ik het niet mee eens. Om te begrijpen wat de personages voelen en ervaren is het, in mijn ogen, essentieel om eerst deel 1 te lezen.
Dit tweede deel gaat verder. Het is wederom een mysterie. Wat veel mensen niet weten is dat er in de tijd van de Republiek wel degelijk slaven werkzaam waren bij mensen in huis. In dit verhaal volgen we weer de familie en met name de dochter staat centraal.
Het is moeilijk voor te stellen hoe moeilijk het geweest moet zijn in die tijd om van gemengde huidskleur te zijn.
Het boek geeft een duidelijk beeld van de denkwijze van die tijd en hoe de mensen leefden. Alles draait om status, zien en gezien worden.
Ook komen er mysteries boven water die lange tijd verborgen zijn gebleven. En natuurlijk de ultieme vraag: Is de poppenmaakster weer terug?