Een verhaal wat je niet snel gaat loslaten
De dokter en de weggelopen naald is een roman gebaseerd op eigen ervaringen van Bart Wolf. Je wordt mee op reis genomen naar het Afrika van de jaren 80 waar toen de democratische volksrepubliek in volle gang was.
Zijn autoritaire directeur is alles wat Elias niet wil zijn en de onervaren partijsecretaris van het Districtsziekenhuis lukt het amper om het personeel de zo vurig gewenste marxisitisch-leninistische beginselen bij te brengen.
Ondanks zijn sympathie voor het communisme, verloopt zijn intergratie niet zonder slag of stoot en moeten ook zijn verwachtingen in de liefde worden bijgesteld, waarbij zowel de lokale onderwijzeres als de jonge student uit de hoofdstad een rol spelen.
De rigide politieke structuur stuit Elias steeds meer tegen de borst en als hij in een burgeroorlog betrokken wordt, omkomt hij er niet aan zijn conclusies te trekken.
De auteur heeft alles zo mooi en vooral realistisch beschreven. Het is niet een boek dat je in de koude kleren gaat. Het lijkt een verhaal dat niet echt lijkt maar niets is minder waar.
Wat een verhaal, je wordt zo dichtbij de werkelijkheid gebracht. Ik heb hier en daar toch even moeten slikken. Overal ter wereld is er machtsstrijd maar dan mogen we hier ons toch ons hartje vasthouden. Kan alleen hopen dat het daar ooit beter wordt. Dit verhaal zal ik niet snel vergeten.