Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dichter bij ons allemaal dan we zouden willen, soms zien we het niet eens...

Mieke Schepens 31 december 2022
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Italiaanse havenstad Genua.
De Nederlandse studente Erica Sonderland krijgt de kans om hier een jaar te gaan studeren en ze grijpt die met beide handen aan. Ze komt al in Italië sinds haar veertiende jaar.

In de proloog maken we al kennis met de maffia en leert de lezer meteen het verschil tussen politie en de Carabinieri in Italië.
De toon is gezet wanneer we onder het genot van de muziek van de playlists op Spotify aan het eerste van de vijf delen beginnen. Je komt hierdoor mooi in de beoogde sfeer.
Leuk om te lezen dat Erica ook geniet van de muziek van Claudio Baglioni; zelf ben ik ook een fan van deze Romeinse zanger.

Erica wil de Italiaanse sfeer voelen, eten en drinken. Maar om dat te bekostigen heeft ze een baantje nodig.
Al snel maakt ze kennis met de bijzonder aantrekkelijke Angelo.
Hij blijkt een maffiabaasje te zijn, maar dat feit doet haar eigenlijk niet zo veel want zo is Angelo nu eenmaal. Hij neemt haar mee in zijn criminele wereld en schijnt alleen maar aan haar te denken.
Maar niets is minder waar: Angelo denkt alleen aan zichzelf en daar komt Erica op een minder prettige manier achter. Hij stalkt haar op alle mogelijke manieren en hij lacht zelfs zijn andere seksuele relaties weg. Ze is maar een nummer voor hem en lijkt dat heel vanzelfsprekend te vinden.

Angelo heeft Erica gevangen in zijn web en ontsnappen blijkt geen optie te zijn. Ze is slechts een middel om hem te laten infiltreren in de bovenwereld om op deze manier zijn zaakjes op een legale wijze te financieren.
Of Erica seksueel misbruikt wordt, boeit hem verder niet. Het gaat tenslotte om Angelo Fredducci en om niemand anders.

“ ‘Je hoeft trouwens niet meer op zoek naar werk,’ valt Angelo me in de rede. ‘Ik betaal voortaan alles. Geldzorgen spelen géén rol in onze relatie.’
‘Oké… ??’ Deze wending van het gesprek zag ik even niet aankomen. Het overvalt me.
‘Ik zal je mijn plan uitleggen,’ zegt Angelo. Hij kijkt me strak aan.
‘Ik ga je trainen. Je gaat twee dingen leren. Hoe je politici moet overtuigen van je verhaal. En hoe je je charmes kunt inzetten. Je bent slim én knap; een mooie combinatie.’ “

Als je aan Italië denkt, denk je aan ontspanning, rust en genieten.
‘De Hollandse studente’ laat je kennismaken met een heel ander Italië: hoog oplopende spanning, supersnelle acties en verplichtingen zijn hier aan de orde van de dag.

Tijdens het lezen voel je hoe Erica heel langzaam groeit als vrouw. Dat is zeker niet eenvoudig in de wereld waarin ze leeft en waarin ze klein en onderdanig wordt gehouden. Deze wereld is dichter bij ons allemaal dan we zouden willen, soms zien we het niet eens...

De personages zijn duidelijk beschreven door de auteur en ze voelen vaak ijzingwekkend realistisch.
De Jong hanteert een prettige schrijfstijl waarmee ze de omgeving steeds goed beschrijft zodat je voor ogen ziet waar een en ander zicht afspeelt: de ene keer in Genua, dan weer in Amsterdam. Dat is een mooie afwisseling.
De vader van Erica is een rechter uit prostitutiebolwerk Amsterdam, maar kan hij het verschil voor haar maken?

“De prachtige torens in terracottakleur van het Castello d'Albertis steken hoog uit boven de heuvels in Castelletto. Door een grote houten poort wandelen Massimo en ik het park in bij het kasteel.
In de schaduw van hoge palmbomen kijken we uit over de haven.
Grote witte schepen liggen voor anker aan de aanlegplaats tussen klassieke pakhuizen en containerkranen.”

‘De Hollandse studente’ heeft goede plottwists waardoor het een angstaanjagend en soms zelfs gruwelijk verhaal is geworden.
Het is geen boek om even tussendoor te lezen want het is met zijn 456 pagina’s een lijvig exemplaar.
De vele Italiaanse woordjes en zinnetjes plaatsen je midden in het leven van Erica.
Ondanks de taalfoutjes heb ik enorm van dit verhaal kunnen genieten.
Ik kijk uit naar een tweede thriller van Jessica de Jong.

NB Klik op de QR-code voor in het boek en geniet van de muziek op de playlists met Erica’s liedjes op Spotify onder de titels:
- De Hollandse studente – slow music
- De Hollandse studente – (Italo) house en RoXY vibe

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.