Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een meeslepende novelle die de lezer meeneemt naar het verleden van een familie

Mieke Schepens 11 juni 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In ‘De Judaskuil’ vertelt Smirdin het verhaal over zijn familieverleden aan zijn dochter Levi. Hij vertelt haar over zijn vader, die in de Judaskuil belandde. De grootvader van Smirdin was fout in de oorlog.
Levi wist niet dat haar vader bij zijn grootouders in Duitsland gewoond had, daarover vertelt hij nu aan haar.

Hij heeft vervelend nieuws gekregen van zijn huisarts en is na dertig jaar teruggekomen naar Nederland omdat Nederland een goed land is om dood te gaan.
Smirdin is direct na de geboorte van Levi verdwenen en nu pas teruggekeerd omdat hij het gevoel heeft dat de tijd tussen zijn vingers wegvloeit.

“Levi hield ervan haar vader Smirdin te noemen. Misschien omdat hij in haar herinnering altijd al een oude man had geleken, iemand uit een andere tijd en uit een andere wereld, heel ver weg.”

‘De Judaskuil’, naar een manuscript van Jan Herman Brinks, is een meeslepende novelle die de lezer meeneemt naar het verleden van een familie. De novelle verkent thema's als verraad, wraak en vergeving, en laat de lezer nadenken over de complexiteit van menselijke emoties.
Het lot van NSB’ers en hun nazaten wordt goed beschreven in ‘De Judaskuil’. Dit alles is geschreven in de stijl waarin Jan Herman Brinks vaker voor koos: het magisch realisme.

De kracht van ‘De Judaskuil’ ligt in de sterke karakterisering en de sfeervolle beschrijvingen van de omgeving. Je leest over wraak en weerwraak, maar ook over een vriendschap met het varkentje Philip.
De variatie is enorm, waardoor je geboeid blijft tot de laatste bladzijde.

“Een vrouwenstem vroeg hem of hij terug wilde naar zijn oude lichaam. Smirdin draaide zich om en zag Levi’s stralende gezicht en dat van haar moeder. We zullen nooit weten wat ze tegen elkaar hebben gezegd. Wel weten we dat er een glimlachje rond zijn lippen krulde dat Ella zo niet van hem kende toen ze hem de volgende ochtend vond.”

Ik heb ‘De Judaskuil’ graag gelezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?