Een unieke en indrukwekkende roman die je meeneemt op een intense en emotioneel complexe reis
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
R.F. Kuang bewijst met Katabasis dat ze een meester is in het versmelten van de duisternis van de menselijke ambitie met de grenzeloze mogelijkheden van magie. De titel, die in het Oudgrieks 'Het verhaal van een held die afdaalt naar de onderwereld' betekent, zet de toon voor een roman die even indringend als intelligent is. Dit is geen standaard heroïsche queeste; het is een verhaal over de uiterste grens van academische toewijding en de prijs van succes.
Het verhaal begint scherp en zonder omwegen. We ontmoeten Alice Law, een gedreven PhD-student aan het prestigieuze Cambridge, wiens carrière volkomen afhankelijk is van de aanbeveling van haar mentor, professor Grimes. Wanneer ze door haar schuld betrokken raakt bij een magisch ongeluk dat Grimes de Hel in stuurt, is haar missie glashelder: hij moet terug, koste wat het kost. De inzet is haar toekomst, niet loyaliteit. Dit puur pragmatische en egoïstische motief tilt de roman direct boven de conventionele fantasy uit.
De introductie van haar academische rivaal, Peter Murdoch, is een meesterzet. Zijn onverwachte verschijning op het moment van vertrek dwingt de twee kemphanen tot een ongemakkelijke, maar intrigerende samenwerking. Vanaf dat moment wordt de roman een beproeving van twee krachtige, doch fundamenteel gebrekkige, karakters die gedwongen zijn om op elkaars talenten te vertrouwen, terwijl de spanning en het wantrouwen onderhuids blijven sluimeren.
Het meest overweldigende aspect van Katabasis is de beeldende beschrijving van de Hel. Kuang schildert de onderwereld niet als een eendimensionale vuurzee, maar als een complexe, gelaagde structuur van zeven verschillende niveaus. Elke laag brengt nieuwe beproevingen, bizarre landschappen en unieke magische concepten met zich mee, waardoor de tocht door de Hel voelt als een ontdekkingstocht.
“Buiten de val raakte Alice in een staat van opwinding. Ze probeerde van alles. Ze krabbelde rond in het zand, woelde het met handenvol op, in een poging om zo iets te raken waardoor de werking van het verborgen pentagram werd verstoord. Ze zei elke formule die ze kon bedenken op. Ze sneed met een mes in haar vingertoppen en doordrenkte de grond met dikke druppels bloed zodat het witte zand rood gloeide. Het maakte niet uit. Haar krijt verdween in het zand. Ze schreeuwde naar Peter, smeekte hem de formule nogmaals uit te spreken en zich bij haar te voegen. De val bleef dicht. Ze had geen idee of hij haar geschreeuw hoorde.”
Wat dit alles zo intrigerend maakt, is de filter waardoor we de Hel zien: de analytische blik van Alice en Peter. Zij zijn niet zomaar avonturiers; het zijn wetenschappers. Hun instinct is om alles te verklaren, te categoriseren en te beantwoorden met een academische mindset. Dit creëert een fascinerende dissonantie: de absolute chaos van de onderwereld wordt beantwoord met de rationele, haast klinische blik van de PhD-student. De gesprekken tussen de twee, waarbij ze de bizarre fenomenen van de hel proberen te duiden, zijn een absoluut hoogtepunt.
R.F. Kuang slaagt erin om de diepgang van zowel Alice als Peter op indrukwekkende wijze uit te werken, waardoor hun relatie – die zich ergens tussen rivaliteit en noodzakelijk bondgenootschap bevindt – het kloppende hart van het verhaal vormt. De plot blijft tot de laatste pagina sterk, verrassend en overweldigend.
Katabasis is een bijzondere, unieke en indrukwekkende roman die je meeneemt op een intense, intellectuele en emotioneel complexe reis.
De fantasie van deze auteur is onmetelijk te noemen.
Het is een verhaal dat je zonder twijfel zelf moet ervaren.
De fantasie van deze auteur is onmetelijk te noemen.
Het is een verhaal dat je zonder twijfel zelf moet ervaren.