Een magisch-realistisch pareltje voor iedereen die even wil ontsnappen aan de harde realiteit
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Stel je voor: een stadje dat alleen bereikbaar is als je in slaap valt. Een plek waar je niet zomaar droomt, maar waar je een droom koopt die precies aansluit bij wat je ziel op dat moment nodig heeft. Dat is de betoverende premisse van Miye Lee’s debuutroman, De DallerGut Dromenwinkel.
Achter de toonbank van het onderbewustzijn.
We volgen de enthousiaste Penny, die haar droombaan krijgt in de beroemde winkel van de flamboyante DallerGut. Terwijl Penny de kneepjes van het vak leert — van het omgaan met droomontwerpers tot het begrijpen van het unieke betalingssysteem (klanten betalen met emoties nadat ze wakker worden) — krijgen wij als lezer een kijkje in de keuken van onze eigen nachtrust.
Het boek is niet één strak gespannen boog, maar eerder een prachtige verzameling van sfeervolle, episodische verhalen. Lee kiest ervoor om regelmatig in te zoomen op de klanten: de rouwende die troost zoekt, de artiest die inspiratie nodig heeft, of de persoon die simpelweg wil ontsnappen aan de sleur.
Wat dit boek zo bijzonder maakt, is het label 'healing fiction'. Het is een genre dat momenteel (terecht!) aan populariteit wint. Het verhaal is
mild en oordeelvrij: de toon is zacht, nergens cynisch en altijd hoopvol.
Het concept van dromen als handelswaar is origineel en knap uitgewerkt.
Het verhaal is filosofisch met een kleine 'f': tussen de regels door leer je over loslaten, groei en de kracht van het onderbewustzijn.
Voor de lezer die houdt van een bloedstollend plot of een razendsnel tempo, is dit boek wellicht even wennen. Miye Lee besteedt veel aandacht aan de logistiek van de dromenwereld en de zakelijke kant van de winkel. Hierdoor voelt het verhaal soms wat kabbelend aan. Echter, wie de tijd neemt om mee te gaan in dit ritme, ontdekt dat de ware diepgang niet in de actie zit, maar in de emotionele 'speldenprikjes' die de verschillende dromers ervaren.
De DallerGut Dromenwinkel is een uniek en sfeervol debuut. Het is een boek dat blijft resoneren; je gaat onwillekeurig toch even anders op je kussen liggen nadat je het hebt dichtgeslagen. Het herinnert ons eraan dat dromen niet alleen maar 'bedrog' zijn, maar essentiële gereedschappen om het leven overdag aan te kunnen.
Achter de toonbank van het onderbewustzijn.
mild en oordeelvrij: de toon is zacht, nergens cynisch en altijd hoopvol.
Het concept van dromen als handelswaar is origineel en knap uitgewerkt.