Wanneer het verleden weigert te rusten
Paul Pierson neemt ons in Verborgen schaduw mee naar de sfeervolle, maar bij vlagen gure straten van Antwerpen. Wat begint als een klassiek politieonderzoek, ontspint zich al snel tot een complex web van overspel, duistere handeltjes en trauma’s die decennialang diep begraven lagen.
Rechercheur Bob Jacobs heeft zijn handen vol aan een reeks recente moorden. Terwijl hij probeert de dader te vatten, raakt zijn privéleven verstrengeld met zijn werk wanneer hij Mireille ontmoet. De vonk slaat over, maar in een thriller betekent romantiek meestal weinig goeds. Mireille draagt een geheim met zich mee — haar eigen 'verborgen schaduw' — terwijl haar echtgenoot Frans zich bezighoudt met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Wanneer een collega van Bob een link ontdekt tussen de huidige moorden en een oud kindertehuis, vallen de puzzelstukjes op een ijzingwekkende manier in elkaar.
“Mireille rilde en keek om zich heen, er was niemand te zien in de straat. Alsof het haar ingegeven was keek ze automatisch ook naar de overzijde van de straat, maar daar leek het huis nog in volle rust te zijn.
De hele nacht dacht Mireille aan het briefje in de brievenbus. Iemand hield haar in het oog.
Maar zoveel jaar later zou dit toch niet meer kunnen? hield ze zichzelf voor de zoveelste keer voor. Maar zekerheid hierover had ze niet. Ze besloot om vanavond het briefje op tafel te leggen om de reactie van Jeffrey en Frans te testen.”
Antwerpen fungeert bijna als een eigen personage. De stad ademt een mengeling van Vlaamse nuchterheid en onderhuids gevaar.
Bob Jacobs is geen onfeilbare superheld, maar een man van vlees en bloed die worstelt met zijn emoties. De driehoek tussen Bob, Mireille en de dubieuze Frans zorgt voor een constante psychologische spanning.
Dan is er nog de 'Cold Case' dynamiek: de link naar het oude kindertehuis geeft het verhaal een diepere laag. Het snijdt thema's aan van institutioneel onrecht en de vraag of je ooit echt aan je verleden kunt ontsnappen.
Verborgen schaduw is een degelijke Vlaamse thriller die laat zien dat de grootste monsters vaak niet in de bosjes schuilen, maar in onze eigen herinneringen en achter gesloten deuren. Paul Pierson vlecht persoonlijke drama's en een duister mysterie behendig in elkaar.
Verborgen schaduw is een aanrader voor fans van atmosferische misdaadverhalen waarin de psychologische tol van geheimen centraal staat.
Ik kijk uit naar het volgende misdaadverhaal van Paul Pierson.