4½ van 5* Niets is wat het lijkt. De kwetsbaarheid van onze democratie wordt hier pijnlijk zichtbaar

Mieke Schepens 06 februari 2026
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Wat als de grootste bedreiging voor onze rechtsstaat niet wordt gevormd door buitenlandse machten of hackers, maar door de mensen die we zelf hebben gekozen? In zijn politieke thriller ‘De val van de democratie’ schetst Rutger Middendorf een scenario dat je als lezer koud om het hart slaat—niet omdat het zo vergezocht is, maar juist omdat het zo pijnlijk herkenbaar aanvoelt.

Het politieke midden brokkelt af en de gevestigde orde raakt in paniek. In de schaduw van de Tweede Kamer smeden een briljante strateeg en een sluwe adviseur een plan dat verder gaat dan een simpele verkiezingscampagne. Geen debatten, geen manifesten, maar een infiltratie-operatie.

Tien zorgvuldig geselecteerde kandidaten maken na hun beëdiging de overstap van de strak geregisseerde Nederlandse Vrijheids Partij (NVP) van Victor Hagens naar de Liberalen van Nederland (LVN) van Selin Erdem. Deze "overlopers" zijn het startschot voor een machtsspel vol intimidatie, achterkamertjespolitiek en uiteindelijk fysiek geweld.
Victor Hagens is de autoritaire leider die zijn partij met ijzeren vuist regeert. Voor hem heiligt het doel alle middelen.
Selin Erdem is de fractieleider die verstrikt raakt in het web van de infiltranten. Ze maken onderdeel uit van het kabinet van de fictieve premier Verschoor.

Dan mogen we hier zeker niet vergeten: Thom de Koning, hij is een vasthoudende onderzoeksjournalist die via zijn podcast de beerput probeert open te trekken. Zijn zoektocht naar de waarheid brengt hem in levensgevaarlijke situaties: van achtervolgingen tot een aanslag op zijn eigen huis.

Middendorf verstaat de kunst om de huidige tijdgeest te vangen. Hij beschrijft een politiek landschap dat meer weg heeft van een "kleuterklas" waar met modder wordt gegooid en beleid wordt gemaakt via X (voorheen Twitter). De focus ligt niet meer op idealen, maar op de allesbepalende peilingen.

Voor iedereen die het nieuws volgt, zijn de parallellen met de actuele Nederlandse politiek overduidelijk.
Het verhaal leest vlot weg en de spanning rondom journalist Thom de Koning houdt je op het puntje van je stoel. Hoewel het boek fictie is, fungeert het als een ongemakkelijke spiegel voor onze huidige samenleving.

‘De val van de democratie’ is een absolute aanrader voor liefhebbers van politieke intriges. Het is een spannend, beklemmend en vlijmscherp verslag van hoe fragiel ons democratische systeem eigenlijk is als ethiek plaatsmaakt voor pure machtshonger. Laten we hopen dat dit scenario beperkt blijft tot de bladzijden van dit boek.

Meer recensies van Mieke Schepens

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.