Over wegvallen van houvast, diepgeworteld verlies en angst om te zien wat je liever verborgen houdt

Mieke Schepens Mieke Schepens
10 mrt 2026

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Sietske Scholten levert met De echo van Idise een psychologische thriller af die precies doet wat het genre belooft: het trekt het tapijt onder je voeten vandaan op het moment dat je denkt stevig te staan. De setting is klassiek – een afgelegen strandhuis, een gure omgeving en een verdwijning – maar de uitwerking is verrassend gelaagd.

Philein verblijft in een strandhuis om haar huwelijk met Harold te evalueren. Wanneer ze na een avond vol drank wakker wordt met een kater, is haar driejarige dochter Idise spoorloos. Wat volgt is een koortsachtige zoektocht waarbij de grens tussen werkelijkheid en waan steeds vager wordt. Vooral wanneer Harold, nota bene zelf rechercheur, zich met de zaak bemoeit, begint de publieke opinie en de politie Philein met andere ogen te bekijken.

Scholten speelt meesterlijk met het perspectief van Philein. Door haar 'kater' en haar emotionele instabiliteit begin je als lezer – net als de politie in het boek – te twijfelen aan haar onschuld. Is ze een slachtoffer, of is ze de dader van haar eigen tragedie?

“Het sprookje dat haar voor de bevalling heeft overspoeld, is uiteengespat en de liefdevolle blik waarmee Harold haar eerst had bewonderd, is vervangen door minachting. Zijn stem klinkt anders, de klank harder, de woorden korter. Ze dwingt zichzelf te geloven dat dit nog steeds liefde is, dat de woorden die hij ooit in haar hals fluisterde nog altijd waar zijn. Maar diep vanbinnen, in de ruimte waar ze ‘s nachts haar tranen inslikt en haar dochter wiegt, voelt ze dat er iets verschuift. Onzichtbaar, maar onafwendbaar.”

De vraag "Hoe doorzie je wat je beschermt, als die bescherming je verblindt?" vormt de rode draad. Het gaat niet alleen om de vermissing van een kind, maar om de muren die we om onszelf heen bouwen om trauma’s te overleven.
Het afgelegen strandhuis fungeert bijna als een eigen personage. De isolatie versterkt de paniek van Philein en de beklemming van het onderzoek.

De echo van Idise is een thriller die niet alleen draait om de vraag 'wie heeft het gedaan?', maar vooral om de vraag 'wie kunnen we vertrouwen als we onszelf niet eens meer vertrouwen?'
Als je houdt van de onderhuidse spanning in boeken van Paula Hawkins (Het meisje in de trein) of de psychologische complexiteit van Saskia Noort, dan is dit een absolute aanrader. Scholten weet de emotionele ravage van een vermissing tastbaar te maken zonder in clichés te vervallen.

De echo van Idise is een aangrijpende pageturner die je dwingt om na te denken over de schaduwkanten van bescherming en liefde. De plotwendingen zijn scherp en de ontknoping laat je met een brok in je keel achter.

Meer recensies van Mieke Schepens