Lezersrecensie
Een boek om dicht bij je te houden en de aanbevelingen ter harte te nemen
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
"Bruno Vanspauwen weet complexiteit tot eenvoud te herleiden. Een boek voor beginners, waar ook de meer gevorderde liefhebbers uit zullen kunnen leren."
In acht hoofdstukken weet de auteur je een stuk wijzer te maken over wat wijn is, hoe je wijn het best kunt kiezen en hoe je wijn moet serveren. Bovendien leer je hoe je wijn moet proeven.
Daarbij is het belangrijk de hemel in de gaten te houden. In C.I.E.L. (ciel betekent ‘hemel’ in het Frans) staat de C. voor Complexiteit, de I. voor Intensiteit, de E. voor Evenwicht en de L. voor Lengte.
Bruno Vanspauwen legt in dat hoofdstuk precies uit wat hij daar mee bedoelt.
“Hoe beter het weer in een bepaald oogstjaar, hoe hoger de kans dat de wijn vol, rond en smakelijk is.”
Het combineren van wijn met gerechten is aan verandering onderhevig, maar Bruno geeft een aantal regels die als leidraad kunnen dienen.
Het hoofdstuk ‘Hoe bewaar je wijn?’ wordt gevolgd door ‘Tien adviezen om mee te beginnen’.
“Een wijn moet aangenaam en verleidelijk ruiken, alle onprettige geurtjes wijzen op een probleem.”
Een alfabetische opsomming van vijftien wijnimporteurs bij wie je als beginner de beste uitleg over wijn kunt krijgen, staat als afsluiter in het boek.
Denk niet als je het boek voor je hebt liggen ‘het is maar een klein boekje’.
De informatie die er in te vinden is heeft niets met ‘klein’ te maken.
Dit boek zorgt er voor dat je in een restaurant beter kunt beslissen welke wijn je het beste bij een gerecht kunt kiezen omdat je nu de wijnkaart écht kunt lezen.
Door het hele boek staan tips vermeld en een paar regels ‘WIST JE DIT?
bij een bepaald onderwerp.
De titel Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen) doet zijn naam eer aan.
“Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn vol en krachtig zal zijn.
Hoe lager het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn licht en fijn zal zijn.”
Na het lezen van ‘Help, ik weet niets van wijn!’ zal het minder vaak voorkomen dat je in een wijnwinkel of supermarkt staat en niet weet welke wijn je voor een bepaalde gelegenheid moet kiezen.
Het is een boek om dicht bij je te houden en de aanbevelingen ter harte te nemen. Ik kan aan de slag en ga op onderzoek uit!
"Bruno Vanspauwen weet complexiteit tot eenvoud te herleiden. Een boek voor beginners, waar ook de meer gevorderde liefhebbers uit zullen kunnen leren."
In acht hoofdstukken weet de auteur je een stuk wijzer te maken over wat wijn is, hoe je wijn het best kunt kiezen en hoe je wijn moet serveren. Bovendien leer je hoe je wijn moet proeven.
Daarbij is het belangrijk de hemel in de gaten te houden. In C.I.E.L. (ciel betekent ‘hemel’ in het Frans) staat de C. voor Complexiteit, de I. voor Intensiteit, de E. voor Evenwicht en de L. voor Lengte.
Bruno Vanspauwen legt in dat hoofdstuk precies uit wat hij daar mee bedoelt.
“Hoe beter het weer in een bepaald oogstjaar, hoe hoger de kans dat de wijn vol, rond en smakelijk is.”
Het combineren van wijn met gerechten is aan verandering onderhevig, maar Bruno geeft een aantal regels die als leidraad kunnen dienen.
Het hoofdstuk ‘Hoe bewaar je wijn?’ wordt gevolgd door ‘Tien adviezen om mee te beginnen’.
“Een wijn moet aangenaam en verleidelijk ruiken, alle onprettige geurtjes wijzen op een probleem.”
Een alfabetische opsomming van vijftien wijnimporteurs bij wie je als beginner de beste uitleg over wijn kunt krijgen, staat als afsluiter in het boek.
Denk niet als je het boek voor je hebt liggen ‘het is maar een klein boekje’.
De informatie die er in te vinden is heeft niets met ‘klein’ te maken.
Dit boek zorgt er voor dat je in een restaurant beter kunt beslissen welke wijn je het beste bij een gerecht kunt kiezen omdat je nu de wijnkaart écht kunt lezen.
Door het hele boek staan tips vermeld en een paar regels ‘WIST JE DIT?
bij een bepaald onderwerp.
De titel Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen) doet zijn naam eer aan.
“Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn vol en krachtig zal zijn.
Hoe lager het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn licht en fijn zal zijn.”
Na het lezen van ‘Help, ik weet niets van wijn!’ zal het minder vaak voorkomen dat je in een wijnwinkel of supermarkt staat en niet weet welke wijn je voor een bepaalde gelegenheid moet kiezen.
Het is een boek om dicht bij je te houden en de aanbevelingen ter harte te nemen. Ik kan aan de slag en ga op onderzoek uit!
1
Reageer op deze recensie