Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zowel spannend als meeslepend

Mieke Schepens 18 september 2023
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In Schaduw over Sardinië volgen we Lisa, een Nederlandse vrouw die al jaren op Sardinië woont. Ze was gaan werken op de agriturismo van Gino en haar tante Viviana. Inmiddels is ze verloofd met de Italiaanse Luciano. Lisa's leven lijkt perfect als blijkt dat ze zwanger is. Dat gevoel verandert wanneer Mel, de vriendin van haar neef Tom, samen met haar vriendin Anouk vermist raakt tijdens een vakantie op Haïti.

NB: Een agriturismo is een boerenbedrijf dat niet alleen wordt gebruikt voor agricultuur, maar ook wordt ingezet voor toerisme. Vakantiegangers overnachten dus simpel gezegd op het terrein van de Italiaanse boer.

De passages die in cursief zijn gedrukt zijn soms angstaanjagend; het is duidelijk dat we hier te maken hebben met iemand die niet helemaal goed snik is.

Lisa besluit om op zoek te gaan naar de waarheid. Ze reist naar Haïti om te onderzoeken wat er met Mel en Anouk is gebeurd. In de loop van haar zoektocht leert Lisa steeds meer over Mel en Anouk.

Corine Kuijper weet de schoonheid van Sardinië prachtig te beschrijven. De lezer kan zich de prachtige landschappen en de heerlijke sfeer van het eiland goed voorstellen.

“Lisa staat voor het raam met haar glas champagne. Ze staart de straat in. Het voor haar zo bekende beeld uit haar jeugd. Als ze omkijkt, de kamer in, ziet ze in gedachten haar oma aan tafel zitten. Op tafel staat de grote schaal waar het vlees op feestdagen op geserveerd werd. Ze weet nog dat ze, toen ze jaren geleden met Viv het huis ging opruimen na de dood van haar moeder, met die schaal op de grond zat te dromen. Viv had om haar gelachen, gezegd dat ze zo niet zouden opschieten. Ze is een dromer, altijd geweest.”

Schaduw over Sardinië is een spannend en meeslepend verhaal. De plot is goed doordacht en de personages zijn goed uitgewerkt. Lisa is een sympathieke hoofdpersoon, en haar zoektocht naar de waarheid is zowel spannend als ontroerend.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.