Advertentie

Wat je ook van Dr. Bruce Lipton vindt, hij is zeker een bevlogen celbioloog en geboren leraar. Goed onderbouwd en duidelijk tot de verbeelding sprekend, verhaalt hij in dit boek een glimp van zijn ervaring over wat hij te weten gekomen is over het programma en de aard van al het leven. Zijn hele leven is hij ijverig bezig om bewijzen, hypothesen, theorieën te verzamelen die zijn bevindingen ondersteunen of zouden kunnen tegenspreken. Eind 1944 is hij in de VS geboren. Hij houdt zich naast celbiologie bezig met epigenetica en evolutie. Zijn boodschap is: verbeter jezelf, verbeter de mensheid. Hij hoort in het rijtje thuis van schrijvers als Gregg Braden, Rupert Sheldrake en Joe Dispenza. Hij zou ook heel goed een grondlegger van Mindfullness kunnen zijn met zijn accent op bewustzijnsverruiming.

Zo’n instelling verwacht je totaal niet van een bioloog van de oude stempel. Vandaar dat hij ook ooit in een oncomfortabele werkzame positie terechtgekomen is (hij werd zachts gezegd niet gewaardeerd door zijn mede wetenschappers) en de moed verzameld heeft hier in dit boek zijn ideeën uiteen te zetten. Voor 1990 kon de wetenschap nog niet goed overweg met de kwantummechanica. Een nieuwe kijk op de natuur vergde een revolutionair nieuwe benadering in de wetenschap. Bruce werd door zijn celonderzoek een voorstander van zo’n ‘nieuwe biologie’. Een biologie die niet stoelde op de evolutietheorie van Darwin, maar op die van Lamarck.

Hij begon zijn boek te schrijven in 1980 en de eerste druk op Amerikaanse bodem kwam in 2005 uit. Als je niet al een beetje bekend bent met het nature-nurture debat, evolutietheorie en over de structuur en werking van de cel, dan lijkt mij dit boek abracadabra voor je en heb je er vast niet veel aan. Hij toont in de cel aan hoe natuur en omgeving (lichaam en geest) innig verstrengeld zijn. Hij maakt gebruik van fractale geometrie om een nieuwe kijk op evolutie te geven in de vrije ruimte van zijn epiloog. Hij maakt duidelijk hoe gedachten eerder effect hebben op ons lichaam dan onze trager werkende ‘chemie’ maar vooral ook waarom!

Ik ga de gehele inhoud van het boek niet navertellen, als pedagoog vind ik de grote rol van de omgeving op gedrag en ontwikkeling (evolutie) door mijn studie niet echt shockerend meer. Maar het inkijkje dat hij gaf in de werking van de cel en haar wisselwerking met de omgeving als het perpetuum mobile van het leven vond ik echt prachtig en wonderbaarlijk om te lezen. Bruce Lipton is een leraar pur sang en hij weet zijn stof ‘overtuigend’ en heel duidelijk over te brengen. Hij illustreert de werking van de cel met illustraties van de werking van dagelijkse dingen in ons leven. Zoals een mechanisch horloge om te laten zien hoe eiwitten functioneren, een boterham belegd met een dikke laag boter met daartussen olijven zonder pit en een U-vormig stukje Spaans peper en zonder om de werking van de celmembraan uit te leggen, of het prisma van uiteenvallend licht laten zien hoe wij onze individuele frequentie het best kunnen bundelen om weer een witte lichtstraal te creëren.

Het kan geen kwaad om zijn ideeën na te volgen. Ze zijn in lijn met wereldreligies, bepaalde benaderingen in de wetenschap, mystiek, filosofie of oude wijsheden. Het doet het welzijn van onze soort en de aarde goed. Het mag gewoon eens duidelijk gezegd worden hoe belangrijk onze gedachten zijn op de vorming en aard van onze wereld. Ik begrijp niet dat zijn wetenschappelijke collega’s hem zo vertrapt hebben bij zijn verkenningen buiten al die gebaande wegen. Ik kan zijn ‘nieuwe boodschap’ niet beter samenvatten dan met deze leus: Make Love Not War. Wees liever (of beter) een Lamarckiaanse Bonobo dan een Darwinistische Chimpansee op de apenrots van deze wereld. Zo hebben de eencelligen altijd weten te overleven en zo kunnen wij als individuen het best overleven.

De biologie van de overtuiging is een lief verhaal over de essentie en de schoonheid van het (ontstaan en organisatie van het) eeuwigdurende leven. Enkele citaten voor een impressie:

“Gedachtenenergie kan de eiwitten die de functies van de cel bepalen activeren of remmen via de mechanismen van constructieve en destructieve interferentie, die we in het vorige hoofdstuk hebben besproken. Dat is waarom ik, toen ik de eerste stap zette in het veranderen van mijn leven, actief in de gaten hield waaraan ik de energie die ik aan mijn denken besteedde even nauwkeurig onderzoeken als de manier waarop ik energie verbruikte om mijn fysieke lichaam te laten bewegen. (...) Het is een feit dat het onder controle brengen van de kracht van je geest effectiever kan zijn dan de medicijnen waarvan je is geleerd dat je ze nodig hebt. Het onderzoek dat ik in het vorige hoofdstuk heb besproken bracht aan het licht dat energie een efficiënter middel is om materie te beïnvloeden dan chemische stoffen.”

“Je kunt kiezen wat je ziet. Je kunt je leven filteren met roze gekleurde overtuigingen die bevorderen dat je lichaam groeit, of je kunt een donker filter gebruiken dat alles zwart kleurt en je lichaam en geest ontvankelijker maakt voor ziekte.”

“Wanneer je bewuste geest een overtuiging heeft die in strijd is met een eerdere geleerde ‘waarheid’ die in de onderbewuste geest is opgeslagen, het verstandelijke conflict zich uit in de vorm van een verzwakking van de spieren in je lichaam.”

“De onderbewuste programmering neemt de touwtjes in handen zodrá de bewuste geest niet oplet. (...) Omdat door het onbewuste gegenereerde gedragingen over het algemeen niet door de bewuste geest worden gadegeslagen, zijn veel mensen verbaasd als zij horen zeggen dat zij ‘op hun vader of moeder lijken’, de mensen die hun onderbewuste geest programmeerden.”

“Ik was me verstandelijk bewust van alles in dit boek, maar voordat ik moeite deed om te veranderen, had het geen invloed op mijn leven.”

“Het is de bedoeling van de natuur dat we in een omgeving passen, maar niet de omgeving die we nu creëren.”

“Ik denk echter dat de ‘dinosauriërs’ die momenteel de natuur verkrachten, uit zullen sterven. De overlevenden zullen diegenen zijn die beseffen dat onze gedachteloze wijze van handelen destructief is voor de planeet en voor onszelf.”

Reacties op: Lichaam en geest zijn innig verstrengeld

6
De biologie van de overtuiging - B.h. Lipton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 23,99
E-book prijsvergelijker