Advertentie

“Waar onwetendheid is, ontstaat paniek.”
De lijfarts van de keizerin wordt erop uitgestuurd om te onderzoeken of de uit de hand gelopen praktijk van grafschennis in Transsylvanië bijgeloof is of wetenschappelijk verklaarbaar. Ze wil korte metten maken met dit angstzaaiende en goddeloze bijgeloof.

De historicus Ludo Schildermans schreef samen met zijn broer Jozef deze opmerkelijke historische roman in tijden van botsing tussen de bijgelovige bevolking en de rede vanuit de wetenschap. Hun schrijfstijl is heel prettig en de arts Van Swieten is zeer minzaam en vriendelijk in zijn voorkomen. Grotendeels is het verhaal een road trip waarbij de arts veelvuldig opgehouden wordt door zijn Eed van Hippocrates.
Er komen 18e eeuwse romantiek en veelvuldige andere taferelen in het boek voor, maar vooral ook veel secties à la De Anatomische les geschilderd door Rembrandt. De gebroeders Schildermans sparen de lezer niet en je moet maar tegen de beschreven kleuren en geuren kunnen. Dit ‘Visum et Repertum’ is een zinvol kernonderdeel van het verhaal. Nu maar hopen op meer boeiende en nieuwsgierig makende verhalen van L. en J. Schildermans, want ze dompelen de lezer wetenschappelijk verantwoord volledig onder in een tijdgeest van weleer.

Reacties op: Vampirisme en Variolatie, één pot nat?!

11
De reis van de hofarts - L.J. Schildermans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken