Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Maak van je hart geen moordkuil

Mieke Scheveningen 09 november 2023
“If you never try, you never know, just what you’re worth” bezong Coldplay in ‘Fix you’, het zou de titelsong kunnen zijn van deze roman. Drie vrouwen, één krachtig en liefdevolle vader als de King van zijn Castle, gelegen in het groene gedeelte van Londen in de twenties van de vorige eeuw.

In sprookjes wordt de ware liefde bezongen en ze leefden nog lang en gelukkig tot slot. Hier worden sprookjes tastbaar en historisch gezien realistisch waargemaakt. En zoals in alle archaïsch getinte verhalen is het motief tijdloos, romantisch… uiteindelijk.

Het sprookje begint als volgt. De wonderschone mama is overleden aan de Spaanse griep. Midge is de stiefmoeder. Kenneth belooft de hand van zijn dochter op haar verjaardagsfeest aan die man die haar fantasievolle schrijvershart weet te veroveren door een ‘Love Note’. Ze is 21 jaar geworden en ze staat weliswaar open voor de romantiek van huisje-boompje-beestje maar de zelfstandigheid, die de naoorlogse vrouwen verworven hadden, wil ze niet meer opgeven. Dochter Blue, een koosnaam, springt vol in het diepe van haar schrijverschap en ontmoet vele andere personages die haar ogen openen voor wie ze is: spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

Het thema zou zo uit Tolkien’s’ In de ban van de ring’ kunnen komen: “There’s some good in this world, Mr. Frodo. And it’s worth fighting for.” Wereldwijd likken de burgers in deze historische verteltijd hun wonden en verwerken ze hun trauma’s en ontgoocheling na al die wreedheden in WO I. Als een zwart gordijn bedekt deze stemming de wereldgeest. En toch zie je aan dit hartversterkende verhaal hoe de personages wel of niet het vuur van hun goede moed brandend weten te houden. De ware liefde helpt enorm (en het geloof in sprookjes natuurlijk)! Dit mooi vertelde verhaal begint zo’n honderd jaar geleden, wanneer Delphine dreigt te verdrinken in de Thames nabij Blue’s Castle.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Scheveningen

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!