Indringend portret van de vrouw van de beroemde of beruchte (is omstreden) Herman Willem Daendels (1762-1818): Aleida Elisabeth Reiniera van Vlierden (1768-1848). Op het internet is zelfs een geschilderd portret van haar te vinden uit 1848. Als er één vrouw uit de schaduw van de Nederlandse geschiedenis gehaald mag worden is het deze krachtige vrouw wel, die zich op zeer jonge leeftijd in de woelige patriottische tijd liet schaken uit haar Orangisten thuis in Hattem door een prominent patriot. Nog steeds wordt onterecht ‘het huis met de rode luiken’ het ‘Daendelhuis’ genoemd. Aleida’s vader, die zeer veel van zijn dochter gehouden heeft zou zich duizendmaal omdraaien in het graf. Hij reserveerde bij erfenis het ouderlijk huis als vrijplaats voor zijn dochter.

Aleida was zeer vruchtbaar en gaf het leven aan een rijke kinderschaar. Ook al bleven ze niet allemaal in leven, haar gezin was talrijk. Ondanks alle problemen, veroorzaakt door de wispelturigheid van haar echtgenoot, werd ze gezond oud en bleef tot op rijpe leeftijd opkomen voor haar rechten.

Dankzij Marja Visschers inspanningen is er weer een stukje Nederlandse geschiedenis recht gezet. Met behulp van invoelende fictie heeft ze een indrukwekkend portret weten te schilderen van deze Aleida uit Hattem met een hoofdrol voor het huis met de rode luiken (op de achtergrond verwerkt in de cover).

Reacties op: Geschaakte dochter des huizes Van Vlierden

123
Het huis met de rode luiken - Marja Visscher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken