Een dans van liefde en verlies

Mieke Scheveningen 05 februari 2020
“Het feest van de Jagersmaan, het begin van de winter. Het is de nacht van de feeën en de geesten van de doden.”
Tijdens het dichtslaan van het boek en het schrijven van een recensie weerklinkt de muziek Danse Macabre van Saint-Saëns in mijn hoofd. Dit boek werd mij als ‘pareltje’ aanbevolen door het team van Bookchoice. Jagersmaan zit bij de maandselectie van februari 2020. Vol negatieve vooroordelen maar met vertrouwen begon ik met lezen. De kaft vond ik onaantrekkelijk. Vlaams voelt soms ongemakkelijk voor me om te lezen. En het verhaal, dat zich afspeelt in 1922 gaat over dood, burgeroorlog in Ierland en tedere liefde. Dit bijzondere verhaal bevreemdde me. Maar gaandeweg pakte ik de essentie op en genoot ik van dit poëtisch vertelde verhaal over een gebroken man in de rouw, die uit liefde voor een kind langzamerhand zichzelf weer bijeenraapt. Het is geen triest verhaal geworden. Juist mooi. Vantoortelboom heeft klein geschreven. Inderdaad vond ik dit boek een parel.

Meer recensies van Mieke Scheveningen