Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Tot ziens op Montmartre

Mireille 03 maart 2024
De eerste zin van Man van vele oorlogen trekt je -bam- in het verhaal: "Mijn castratie staat me nog vlijmscherp voor de geest."
Niet bepaald alledaags en dat is eigenlijk het hele verhaal ook niet.

In dat eerste hoofdstuk lees je over een naamloze eunuch die aan het hof van Menelaos en Helena dient. De alarmbellen gaan direct aan: Paris, appel, Trojaanse Oorlog, Odysseus, Homeros! Maar wat blijkt hier? Helena wilde helemaal niet geschaakt worden door Paris, ze is door toedoen van de eunuch per ongeluk op zijn boot terechtgekomen.
Daarna verspringt het perspectief naar de persoon Ides Janssens, die in 1914 in Antwerpen geschiedenisleraar is. Er komen hints naar eerdere verledens op tafel. Ides blijkt na een natuurlijke dood steeds te reïncarneren, net als Helena.

In de verhalen over andere jaartallen wacht je steeds de puzzel wie en waar Ides is, of hij Helena eerder kan ontmoeten dan Paris en hoe hij in godesnaam weer eens (onbewust) betrokken raakt bij een opstand/revolutie/oorlog. De bestorming van de Bastille was in die zin niet de bedoeling, de eenvoudige leerjongen wilde alleen maar zijn lief bevrijden uit de gevangenis!
In 1914 zal hij het eens helemaal anders aanpakken en alles op alles zetten om een nieuwe oorlog te voorkomen.

Jonas Boets geeft de lezer een regelmatig vermakelijke en ook goed gedocumenteerde geschiedenisles die inhoudelijk subtiel afwijkt van wat we tot nu overgeleverd hebben gekregen. Misschien is het verloop der dingen echter wèl zo gegaan, wie zal het zeggen?

In elk geval heb ik dit boek heel graag gelezen. Denk aan Man van vele oorlogen als je een cadeau zoekt voor een veellezende geschiedenisliefhebber!

Boets schreef eerder voor kinderen en jongeren en zette recent de Pieter Aspe-reeks voort. Verder is hij werkzaam in de Vlaamse mediawereld.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mireille

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?