Vol passie, liefde, verdriet en prachtig einde
Allie Rousseau moet noodgedwongen door een blessure haar balletgezelschap verlaten om te kunnen herstellen. Ze besluit dit te doen in het vakantiehuis van haar familie. Ze wordt daar opnieuw geconfronteerd met haar jeugdliefde, Hudson.
Hudson is nu reddingszwemmer en helpt zijn zus met de zorg voor haar dochter. Hudson en Allie zijn vastbesloten om afstand te houden en elkaar alleen deze zomer te helpen. Of zal de waarheid hen nog verder uit elkaar drijven?
Het boek is opgebouwd uit verschillende elementen. Zo worden er tijdsprongen gemaakt naar vroeger, een latere periode en het heden. Hierdoor krijg je wel een beetje inzicht in de gebeurtenissen die tussen Hudson en Allie zijn voorgevallen, maar niet het complete verhaal. Daardoor wordt je nieuwsgierigheid aangewakkerd en die blijft ook gedurende het hele verhaal aanwezig. Beetje bij beetje krijg je meer informatie en vallen de stukjes in elkaar.
Er zijn in het boek meerdere geheimen en thema’s verwerkt. Zo speelt ballet een belangrijke rol en worden er ook aardig wat vaktermen gebruikt. Daardoor voelt alles realistischer aan en zie je de vele oefeningen die Allie uitvoert zo voor je. Daarbij speelt familie ook een belangrijke rol, die samenhangt met vele geheimen. De schrijfstijl is prettig, levendig en beeldend. Daardoor leest het vlot. Wel vond ik het in het middenstuk een beetje voortkabbelen en hoopte ik op wat meer ontwikkelingen en nieuwe informatie.
Hudson en Allie zijn goed uitgewerkt, al vond ik ze wel vergelijkbaar met personages uit een ander boek van Rebecca Yarros. Gelukkig zijn het leuke personages met wie je echt meeleeft.
Variation is als een balletvoorstelling: vol passie, liefde, verdriet en prachtig einde.