Overweldigend!

Moira Moira
26 mrt 2021

Wat kan ik anders zeggen dan dat bij het einde een koude rilling letterlijk door mijn lijf ging, van afschuw en verslagenheid over waartoe de mens in staat is. Dat bij het einde ik pas goed besefte waar alles begint... Bij imposante ontdekkingen, bij de macht om diezelfde ontdekkingen te gebruiken en misbruiken, om de mens, de ander, te vernietigen op de meest gruwelijke wijze denkbaar tot het wankele wereldwijde nucleaire evenwicht waarin we ons nu bevinden.

Afgelopen jaar op 6 augustus herdacht Japan de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki 75 jaar geleden. Weggevaagd door de atoombom, dieptepunt van vernietigingsdrang en onmenselijkheid, die een einde maakte aan de oorlog, maar ook het begin betekende van het nucleair tijdperk. Dit boek laat de hele weg van begin tot eind zien van het ontstaan van en de ontwikkelingen rond de atoombom op natuurkundig/wetenschappelijk, militair en politiek gebied.
Atoomfysica op topniveau, grondige informatie, intriges, politieke belangen, spionage, subtiele humor, spanning, verzet, gewetensbezwaren, zaken die het daglicht verre van konden verdragen, angst en vernietiging en de ongedurige, cynische, vernietigende stem van het uranium zelf tegen de achtergrond van de tweede wereldoorlog. Een mondiaal verhaal waarbij er geen good guys of bad guys worden neergezet, maar een genuanceerd en zo volledig mogelijk beeld wordt getoond afgezet tegen de tijd en het landschap waarin de ontwikkelingen plaatsvonden.

Aan deze historische non-fictie graphic novel is met hart en ziel gewerkt. Wat een bevlogenheid van de makers! Ik kan hier in een paar woorden en beelden geen recht aan doen, maar het is een meer dan volledig werk geworden. 5 jaar werk 472 bladzijden en 2 kilogram gewicht, om ons de ontstaansgeschiedenis van de atoombom uit de doeken te doen. De tekenstijl van Denis Rodier vond ik geweldig, hij zette de tijdgeest perfect om in beeld en leverde een straf staaltje tekenwerk af. De Bom was een meer dan indrukwekkende leeservaring!

+ eervolle vermelding voor de vertaler, Dieter Van Tilburgh!

"'Bezit ik, door een ongelooflijk toeval, iets uitzonderlijks of iets vervloekts?'
'Dat valt nog te bezien... maar wat wel vaststaat, is dat u een substantie bezit die voor uw land en het mijne een catastrofe betekent, als ze in de verkeerde handen belandt!'"

Voor een inkijkje : klik hier

Meer recensies van Moira