Revanche

MRoe 01 september 2025
In één ruk na deel 2 ook het derde deel van de Charlie Lager reeks van Lina Bengtsdotter gelezen. Ik had nog al wat aanmerkingen op De kinderen die het bos ingingen (deel 2) en vreesde een beetje voor deel 3. Geheel onterecht! Er wordt nog wel teruggegrepen op de eerdere delen, meer precies op de jeugd van Lager in Gullspang, maar het is effectief. Het verhaal over een Beatrice, het vermist/gestolen meisje van een rijk gezin, kent indirect een relatie met Gullspang, maar dat wordt later duidelijk. En in de verbinding speelt Lager in feite geen rol. Een andere, verfrissende invalshoek dus in de gebeurtenissen rond Charlie Lager, de aan alcohol verslaafde, destructieve en enigszins psychisch beschadigde rechercheur. Samen met nieuwe partner Greger zoekt ze naar de dader van de vermissing. Wat blijft in de verhalen van Bengtsdotter is de continu wisselende verdachtenfocus. Ze fileert ze één voor één, waarbij verborgen gebeurtenissen telkens weer verrassend naar boven komen. Die opbouw beheerst de Zweedse auteur als geen ander. Parallel aan de zoektocht van Lager loopt het verhaal van Sara, een oude bekende tiener uit Gullspang. Ook die techniek weet Bengtsdotter tot op grote hoogte te exploreren, Met De man die een vreemde was revancheert ze zich na een matiger tweede deel. Maar spanning en sensatie verzekerd in alle delen.

Meer recensies van MRoe