Vriendschap, liefde, oorlog, dood en trauma
Het boek begint in Tbilisi 1987 waar de 4 vriendinnen Dina, Keto Ira en Nene, stiekem gaan zwemmen in een park.
Daarna verspringt het boek naar Brussel in 2019. In het Paleis voor schone kunsten wordt een tentoonstelling georganiseerd van de fotograaf Dina Pirveli. Hier ontmoet je Keto, Ira en Nene opnieuw. Dina is overleden en de andere 3 hebben elkaar al jaren niet gezien. Aan de hand van Keto die foto's bekijkt vertelt het boek je hoe de vier vriendinnen elkaar ontmoet hebben, hoe hecht ze waren en wat er is gebeurt waardoor ze elkaar zijn kwijtgeraakt.
Een stukje geschiedenis van Georgië komt aan bod maar ook hoe traumatische het leven in een onveilige situatie is en de positie van de vrouw.
Ik vond het achtste leven een prachtig boek en had niet verwacht dat dit nogmaals geëvenaard zou worden maar het is weer gelukt. 5 sterren.