Goeie Scandinavische thriller!

De nachtegaal is een politiethriller dat in Zweden afspeelt en ik hou van Scandinavische politiethrillers, dus de perfecte combi voor een boek! Het boek leest vlot door de korte hoofdstukken en is moeilijk weg te leggen, je wil weten wat er precies gebeurd is en wie de moordenaar is. Het is zo geschreven dat elk personage verdacht is, maar Johanna Mo verraste me alsnog met hoe het echt in elkaar zat. En wat een mooie cover heeft het boek, dat zorgt er meteen al voor dat je boek wil lezen!

Na het overlijden van haar vader keert Hanna Duncker na zestien jaar weer terug naar het eiland Öland. Dit is de plek waar ze is opgegroeid, maar ook waar haar vader een moord heeft gepleegd, de reden waarom ze zestien jaar geleden naar Stockholm is gevlucht. Ze komt als rechercheur bij de politie van Kalmar te werken en op haar eerst dag wordt er een vijftienjarige jongen dood aangetroffen. Het blijkt de zoon te zijn van een jeugdvriendin van Hanna. Ze wordt meteen aan het werk gezet om de moord te onderzoeken, maar niet iedereen is blij met de terugkeer van Hanna, gezien de dreigtelefoontjes die ze ontvangt. Wat gebeurt er allemaal op het eiland?

Het boek speelt zich af in Öland en Kalmar, hier is Johanna Mo zelf opgegroeid. Doordat je dit weet komt de setting van het boek meer tot leven. De titel van het boek, De nachtegaal, is ook een terugkerend thema, waardoor de titel al vrij snel verklaard wordt. Daarnaast heeft ze een actueel onderwerp in het boek verwerkt, hierdoor spreekt het boek nog meer aan.

De Nachtegaal begint met een hoofdstuk geschreven vanuit het slachtoffer, Joel. Dit zorgt ervoor dat je meteen in het verhaal zit. Dit perspectief komt vaker terug in het boek, waardoor je als lezer langzaam aan meer te weten komt over wat er op zijn laatste dag gebeurd is. Ook leer je hierdoor Joel beter kennen en voel je zijn angst.

Naast het perspectief van Joel volg je ook Hanna, haar collega Erik en Joel's moeder Rebecka. Deze afwisseling van meerdere perspectieven zorgen dat het boek je aandacht blijft houden en je de verschillende personages beter leert kennen. Rebecka is in de rouw en sluit iedereen buiten, terwijl Hanna weer een vriendin voor haar probeert te zijn. Ondertussen probeert Erik er voor Hanna te zijn. Maar Hanna is ook bezig met haar verleden, hierdoor is ze erg prikkelbaar en heeft ze moeite met interesse tonen in anderen. Daar stoorde ik me af en toe wel aan, juist omdat Erik zo zijn best deed.

Wat er met Hanna's vader is gebeurd, is de rode draad in het boek en zorgt ervoor dat ik meer over Hanna Duncker wil lezen, haar verhaal is nog niet klaar en ik ben dan ook erg benieuwd naar het volgende deel!

Meer recensies van Nienke | Wegvanboeken