De glazenwasser van het Rijksmuseum

Nikkileest 02 mei 2025
Een boek over het Rijksmuseum, één van mijn lievelingsmusea?! Dat moest ik natuurlijk lezen en wat heb ik er van genoten.

Freddie is 12 jaar en woont aan het begin van de jaren 30 alleen in het torenkamertje van het Rijksmuseum. Freddie heeft het werk van zijn overleden vader als glazenwasser overgenomen. Wanneer Freddie een groep mannen De Nachtwacht ziet onderzoeken wil hij meer weten en raakt hij verwikkeld in een avontuur vol wilde achtervolgingen, schilderijen die tot leven komen en raadsels die hem terug brengen in de tijd…

De raadsels die hij tegenkomt, de personages die hem proberen te dwarsbomen en de geheimen die hij ontrafelt zorgen ervoor dat dit een spannend verhaal is. Het boek leest heel vlot en gemakkelijk en als lezer ben je net zo hard op zoek naar antwoorden. Freddie neemt je mee vanuit zijn heden naar het verleden. De sprongen in de tijd en omgeving worden duidelijk afgebakend in het boek zodat het voor de lezer duidelijk blijft waar Freddie zich bevindt. De auteur laat in het verhaal de feiten en fictie mooi in elkaar overlopen. Als lezer kom je op die manier veel te weten over het verleden van het Rijksmuseum en Amsterdam. Door schilderijen en hun verhalen te verwerken in een een boek, wordt het museum en kunst een stuk toegankelijker voor de jonge lezers. Hoe leuk is het dan ook om de schilderijen die in het boek voorkomen in het echt te gaan bekijken?! De schilderijen die een grote rol spelen in het verhaal zijn afgebeeld terug te vinden in het begin en het eind van het boek, dit is een fijne toevoeging. Alle schilderijen die voorkomen in het verhaal zijn opgenomen in een overzicht. Tijdens het lezen merk je dat de auteur verstand van zaken heeft over de schilderijen die voorbij komen in het verhaal, maar het verhaal wordt nergens te ‘ingewikkeld’ en het verhaal van Freddie blijft op de voorgrond, waardoor het geen informatieboek over kunst is maar een super leuk en spannend jeugdboek.

Tot slot, hoe ontzettend goed is het dat de auteur het schilderij Isabella van Simon Maris een grote rol heeft gegeven in het verhaal én wat fijn dat in dit verhaal Freddie ervoor gezorgd heeft dat haar naam bekend is. Ik kan niet wachten om Isabella bewust te gaan zien in het Rijks en haar te laten zien aan mijn jongens, dankjewel Astrid Sy voor deze kennismaking.

Meer recensies van Nikkileest