Leerzaam met een allesomvattende titel.

Nomi 07 mei 2025
Dit boek gaat over neurodiversiteit. Ik citeer: “Het verschil in breinwerking dat terug te zien is in gedrag.” En over diversiteit bij autisme. (ASS) Het is geen boek om in 1x uit te lezen, hoe graag je dit ook wilt. Dan loop je wellicht vast. Alles is wetenschappelijk onderlegd. Het kost tijd om na te denken over wat je leest. Het is veel informatie en steeds een stukje lezen werkte bij mij het beste. Regelmatig moest ik ook weer even opnieuw een hoofdstuk lezen omdat het best ingewikkeld is. De stukjes tussen de teksten door met voorbeelden maakt het prettig leesbaar en zorgt voor meer begrip. Heel mooi vind ik dat er eerst wordt geschreven over hoe het brein bij elk mens werkt en vandaaruit pas hoe iets anders werkt wanneer er sprake is van autisme. Bij het hoofdstuk over stress worden de vier belangrijkste factoren omschreven die stress veroorzaken. Die factoren geven meteen een helder inzicht waarom mensen met autisme vaker dan gemiddeld last hebben hiervan. De verschillen tussen mannen en vrouwen wordt uitgebreid uitgelegd gevolgd door de verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme. Pittige hoofdstukken die ik zeker nog een keer moet lezen om ze beter te begrijpen, maar heel helpend en interessant. Een verrijking was het laatste hoofdstuk over diversiteit in gedrag. Het biedt een overzicht van autismekenmerken waarmee je, ik citeer, "de nuances van autisme beter kunt herkennen en begrijpen. Daarnaast kan het je helpen bepalen welke kenmerken bij jou passen en welke niet." Je kan zelf aan de slag om de kenmerken die bij iemand met autisme horen en welke niet in beeld te brengen middels de zogenaamde streepjescode of de autismecirkel. Een leerzaam boek met een allesomvattende titel.

Meer recensies van Nomi