Echte vriendschap in voor- en tegenspoed

Norma Meeuwissen 17 oktober 2025
Veltman Uitgevers verraste mij, in ruil voor een recensie, met dit boek van Ella Dove. Uit de informatie achterin het boek over de auteur blijkt, dat zij in 2016 na een hardloopongeluk een beenamputatie heeft gehad. Ze schreef altijd al, maar nu ze helemaal gewend is aan haar handicap, verwoordde ze haar ervaring in dit sprankelende jeugdboek over vriendschap.

De cover flitst je tegemoet in geel en neonroze. Een tienermeisje staat op rolschaatsen en door het minirokje dat ze aanheeft is de prothese aan haar onderbeen zichtbaar. Met een discobal, sterretjes en confetti ziet het er allemaal vrolijk uit. De titel naast dit vrolijke tafereel is uitdagend: Hoe je kunt rolschaatsen met één been. Beslist een aantrekkelijke cover voor tienermeiden tussen 10 en 13 jaar.

Het boek begint met een proloog van vijf bladzijden met de prikkelende openingszin: 'Op de dag dat mijn leven voorgoed veranderde, hadden we een wiskundetoets. Het was een frisse ochtend in oktober, het eerste jaar op de middelbare was ruim een maand oud.' Er zijn heel wat boeken geschreven over het eerste jaar op de middelbare school en leerlingen in de bovenbouw lezen ze graag. Maar door het ongeluk waar Maya haar onderbeen verliest, kom je na de proloog in het tweede schooljaar terecht. Dat is namelijk de eerste keer dat ze echt weer naar school gaat.
Natuurlijk vraagt Maya zich af hoe het zal zijn om gewoon weer tussen haar klasgenoten te zitten. Ze ziet vooral uit naar haar vriendengroepje, Sophie, Vita en Miles. Maya wordt neergezet als een echte tiener, die het vreselijk vindt om anders te zijn dan de rest. Maar er is geen ontkomen aan. Maya kan niet meer hetzelfde als voor het ongeluk. Toch wil ze zich daar niet zonder slag of stoot bij neerleggen. Als ze haar rugzak pakt om naar school te gaan, valt er een doelenlijstje uit. Aan het begin van het eerste jaar hadden ze in een les hun levensdoelen op moeten schrijven. Een van de dingen erop is 'Leren rolschaatsen'. Kan ze al die dingen nog wel doen? Haar leven ziet er wel anders uit nu. Het lijstje wakkert een vuurtje aan in haar binnenste. Ze is vastberaden en eigenzinnig en zegt gewoon tegen zichzelf 'Ik kan het wel'.
Met die missie in haar achterhoofd begint haar schooltijd. We lezen mee met de eerste weken tot aan haar verjaardag. Vita en Miles zijn een grote steun voor haar, ook tijdens de thuisleerperiode na het ongeluk weken ze niet van Maya's zijde. Maar Sophie lijkt haar niet meer te zien staan, lijkt haar te ontwijken. Hiermee brengt de auteur het thema vriendschap in het verhaal. En hoe. Maya leert beetje bij beetje dat voor vriendschap meer nodig is dan alleen samen in de klas zitten en van dezelfde dingen houden. En twee benen of één been maakt bij echte vriendschap niet uit.

Het verhaal is vlot geschreven, met de nodige humor en te gekke cavia's! Je sluit als lezer de eigenzinnige Maya al snel in je hart. De tekst is gedrukt in een heel duidelijk lettertype met grote regelafstand, waardoor dit boek van ca. 270 bladzijden heel prettig leest. Dit boek verdient een groot lezerspubliek. Vanaf 10 jaar.

Meer recensies van Norma Meeuwissen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.