Denkbeeldige vriendjes?!
Voor mijn beoordeling was er iemand die 1 ster uitdeelde, wat ik niet begrijp. Het is vast een typefout en per ongeluk opgeslagen. Als veellezer las ik niet eerder een boek van Peter Carnavas. Ik vind hem een fijne, toegankelijke schrijfstijl hebben. Er is veel ruimte voor sfeer en gevoelens, het leest als een trein.
Dan de inhoud. Op de cover zien we een planeet en een soort alien. De alien is Ralf, het denkbeeldige vriendje van Leo, die helemaal gek is van de ruimte, sterren en planeten. Hij heeft Ralf al van jongs af aan, zijn ouders zijn het gewend en hebben er geen problemen mee. Alles verandert als het gezin van de stad naar het platteland verhuist. Dat vinden zijn ouders een goed moment voor Leo om Ralf te vergeten en nieuwe vrienden te maken. Maar dat is nu juist Leo's probleem. Hij doet erg zijn best en of het lukt, moeten jullie zelf maar lezen.
Er zijn meer boeken over denkbeeldige vriendjes. Denk maar aan Gozert. Het hebben van een denkbeeldig vriendje is in veel kinderlevens een belangrijke fase in hun ontwikkeling. Het lijkt me voor de doelgroep de bedoeling om uit dit boek op te maken hoe dat is en voelt. Maar omdat dit heel erg individueel bepaald is, zou ik er niet te veel van uitgaan dat dit dan voor ieder kind met een denkbeeldig vriendje geldt. Ouders moeten ook hun eigen afwegingen maken. Wat mij wel raakte, was de warmte binnen het gezin van Leo dat consequent in het boek aanwezig is. Een verademing tussen alle boeken waarin ouders afwezig of gescheiden zijn.