Kraktoe-vet
Ik moet iets bekennen. Ik heb een zwak voor boeken met dyslectische personen erin. Ik heb tijdens mijn werk als leesbevorderaar echt heel veel kinderen meegemaakt die snakten naar fijne verhalen, maar ze lastig konden lezen. Het beeld dat een kind met dyslexie niet van lezen of van verhalen houdt, klopt in elk geval zeker niet.
Daarom vind ik het zo goed als deze kinderen zichzelf gerepresenteerd zien in mooie boeken. Ze zullen dan met of zonder hulp van een leesondersteuner, dan al gauw de weg vinden naar zo'n boek en ervan genieten. Juist omdat het voor hen lastig is of ronduit moeilijk, gun je het ze.
Dit Kinderboekenweekgeschenk is zo'n boek. Ondanks de beperkte omvang (ongeveer 90 bladzijden) is het Kevin Hassing gelukt om een wervelend, fantasierijk en (taal)grappig boek te schrijven dat op het hoogtepunt nog spannend is ook. Hoofdpersoon is Lexie, een meisje dat dyslectisch is en een spreekbeurt wil houden over superhelden. Aan Lexie's zijde staat beste vriend Riff, die gek is op alles wat met de ruimte te maken heeft.
Hassing geeft aan dat dit boek is voor wie lezen lastig vindt. Of stom. En voor wie van lezen houdt. Voor iedereen dus. Tot in de details voel je zijn begrip voor kinderen met dyslexie. Echt tof.
Wat dat met pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis te maken heeft? Alles. Maar dan moet je er snel voor zorgen dat je dit gratis boekenweekgeschenk te pakken krijgt.