We hebben het geweten
We leren 3 totaal verschillende personen kennen, die in betere tijden misschien vrienden konden zijn, maar we beginnen het boek in een periode waar oorlog dreigt. Dokter Weber, leren we kennen, terwijl hij brieven schrijft aan zijn dochter Lotte, waarin hij uitlegt waarom hij van haar mama, zijn grote liefde, Anna, die een jodin is, gescheiden is.
Dietrich, een boekhouder, die de nazi ladder nogal vlotjes opklimt, die bijna perfecte arische vrouw, Greta huwt, een knappe, veel jongere vrouw, die hem een zoontje schenkt. Samen verhuist het gezin naar Buchenwald, waar Dietrich dankzij zijn functie, een villa toegewezen krijgt, de toekomst ziet er mooi uit voor hun, tot Greta ernstig ziek wordt.
Dietrich probeert bijna alles om zijn zieke vrouw te doen genezen, en hierbij heeft hij de hulp van dr Weber meer dan nodig, en laat deze oppakken, om zo Greta te helpen.
Greta, toch een behoorlijk naïeve dame, weet nog steeds niet wat er gaande is in het kamp, maar ook niet hoe ernstig ziek ze eigenlijk is, hoopt nog steeds op beterschap.
Daarnaast komen ook de bewoners van het dorp naast Buchenwald aan het woord, die overtuigd zijn dat de kamp bewoners een beter en mooier leven hebben dan zijzelf, dat het dorp stinkt en de uitgemergelde mensen die achter de muur lopen, de pistoolschoten die geregeld klinken, ruiken, zien, en horen ze blijkbaar niet.
Ik vond de start van het boek wat moeizamer, maar benieuwd hoe het met Greta zou aflopen deed me verder lezen, doch eens ik de verschillende personen leerde kennen boeide het boek me steeds meer, een dikke 4 sterren