Advertentie

HET VERHAAL EN DAARNA, zijn autobiografische verhalen geschreven door ED VAN THIJN. Van Thijn is bekend geworden als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, minister van Binnenlandse Zaken, burgemeester van Amsterdam en senator in de Eerste Kamer.

Een makkelijke jeugd heeft Van Thijn niet gehad. Geboren in 1934, maakte hij als kind WO2 mee. Begin 1943 werd Ed met zijn moeder vanwege hun Joodse afkomst, in afwachting om naar Polen gedeporteerd te worden, opgesloten in kamp Westerbork. Gelukkig ging dat transport voor hen niet door.

Zijn vader was een begenadigd zakenman. Hij was voor zichzelf begonnen met een groothandel in damesstoffen. Dat leidde ertoe dat Ed in een welgesteld gezin opgroeide. Op school en in het voortgezet onderwijs deed hij het goed. Antisemitisme is van alle tijden. Ook Ed kreeg daarmee in zijn jeugd te maken. Als student werd hij lid van een roeivereniging. Nadat zijn bewegingen verkrampten, moest hij zijn roeicarrière opgeven.
Zijn belangstelling voor nieuwe geschiedenis en buitenlandse politiek dreef hem in de armen van de studie politieke en sociale wetenschappen. Een gezinsbreuk ontstond toen de vader van Ed vertrok en bij een andere vrouw ging wonen. Ed zijn moeder kon dat niet verkroppen en liet dat aan Ed ook merken. Een band met zijn vader bleef. Samen waren zij supporters van Ajax. Geen wedstrijd werd gemist.

Zijn kindertijd gedurende WO2 loopt als een rode draad door het verhaal.
In het bijzonder zijn tweede verblijf in het kamp Westerbork. Waar hij onder de hoede komt van Judica of Judy Mendels. Ed beschouwt haar als zijn dierbare pleegmoeder. Aan wie hij veel dank verschuldigd is. Echter, na een ontmoeting met zijn “stiefzus” Elena Szirmai, komt Judica in een ander daglicht te staan. Elena groeit op bij Judy en vertelt aan Ed hoe zij over Judy denkt. Dat neemt echter zijn respect, voor datgene wat Judy voor Ed in kamp Westerbork heeft betekent, niet weg.

De ontberingen die Ed van Thijn heeft meegemaakt, zoals het steeds maar weer te moeten onderduiken en te moeten verblijven in kamp Westerbork, maken een diepe indruk.

Reacties op: Het laat een diepe indruk achter.

7
Het verhaal en daarna - Ed van Thijn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners