Advertentie

Riemke Pennings, heeft het druk met het reilen en zeilen van haar gezinnetje. Zij houdt van de dynamiek en de intensiviteit ervan. Later zal zij zich afvragen hoe zij het heeft volgehouden. Maar nu zij er middenin zit, zou ze met niemand willen ruilen.

Riemke, werkzaam als advocaat stagiaire bij het op de Zuidas gevestigde kantoor van Lewis Legal, betreedt haar kantoor waar de dossiers, brieven en processtukken nog precies liggen zoals zij het die vrijdagmiddag heeft achtergelaten. En dan, treft zij op haar stoel een dossier aan dat zij maandenlang heeft zien aankomen. Het zwarte dossier. Met dat dossier zal Riemke moeten bewijzen wat zij als stagiaire waard is.

Het dossier behelst de kwestie Sjoerd Tervoort versus Novak Petrović.
Petrović , een misdadiger die een gevangenisstraf ondergaat, wil een gedichtenbundel uitbrengen en dat is tegen de zin van Tervoort. Tervoort heeft twijfels over de bedoeling van Petrović met die uitgifte. Het zouden wel eens gecodeerde moordinstructies voor Tervoort kunnen zijn.
Riemke voelt zich bezwaard en met dat dossier opgescheept. Riemke vindt het belachelijk en vraagt zich af waarom zij geen gewoon familierechtdossier krijgt. Daarin is zij immers gespecialiseerd. Maar wanneer zij Tervoort spreekt, komt het dossier in een ander daglicht te staan.

Riemke trekt alles uit de kast om het dossier bij de rechter aanhangig te maken en daarmee de uitgave van de gedichtenbundel te verhinderen. Maar als de zitting daar is, laat zij, evenals haar cliënt Tervoort het afweten. Als de pers daar lucht van krijgt, breekt er bij Lewins Legal paniek uit.

Voor Riemke en haar zoontje Nils ontspint zich een drama. Als lezer denk je dan; was zij maar nooit aan dat zwarte dossier begonnen.

HET ZWARTE DOSSIER (2020), van MAX VAN OLDEN, heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. Het verhaal krijgt een bijzondere wending. Daardoor is wegleggen geen optie.

Reacties op: Zwarter kan een dossier niet zijn.

33
Het zwarte dossier - Max van Olden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners