Een boeiend boek over een turbulente periode uit de geschiedenis van de Lage Landen!
Dit boek is een boeiend historisch werk dat een gedetailleerd beeld geeft van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Lage Landen. Het verhaal over de reformatie, de beeldenstorm, de komst van Alva en tig andere interessante historische weetjes en feiten krijgen hun deel in dit fascinerende boek.
In de proloog geeft Simone van der Vlugt aan dat een archeologisch onderzoek naar de restanten van het Clarissenklooster in Alkmaar aan de oorsprong van dit boek ligt. Zelf hielp ze mee bij het blootleggen en opgraven van o.a. munten, stenen vloeren, afvalkuil vol visgraten, mosselschelpen en runderbotten… Ze legt uit dat het haar bedoeling is om niets meer en niets minder dan dichter bij de Alkmaarders uit de 16e eeuw te komen en met uitbreiding ook aan de steden in de ruime omgeving. Deze steden zijn immers nauw verbonden met de geschiedenis van Alkmaar.
Het boek ‘De stormachtige zestiende eeuw van Alkmaar en omgeving‘ is gebaseerd op historische figuren en families, waaronder de familie Van Foreest. De auteur wisselt haar toegankelijke, maar op historische bronnen gebaseerde geschiedschrijving af met vier korte historische verhalen over vier leden van deze familie: Jorden en drie van zijn kinderen, Geertruid, Nanning en Maritge. Op deze wijze slaagt ze erin om de lezer in de huid van mensen uit de zestiende eeuw te laten kruipen en vanuit hun perspectief naar de feiten te laten kijken.
Deze verhalen onderscheiden zich in het boek door de gele bladzijden waarop ze zijn gedrukt.
De auteur heeft een vlotte, beschrijvende en meeslepende schrijfstijl. Zij weet haar lezers van begin tot einde te boeien en slaagt er wonderwel in om historische gebeurtenissen op een heel toegankelijke, begrijpelijke en boeiende manier aan te brengen. Ze schrijft levendig over een tijdperk dat gekenmerkt wordt door religieuze conflicten en politieke omwentelingen. Het verleden komt tot leven, omdat Van der Vlugt een heel levendige inkijk geeft in de gebeurtenissen en het dagelijkse leven van en in die periode. De lezer wordt als het ware meegenomen in het verhaal en krijgt een reëel gevoel van de tijdsgeest en de uitdagingen waarmee mensen in die periode werden geconfronteerd.
Wat mij enigszins verwonderde, waren de twee laatste hoofdstukken die enerzijds handelen over Cornelis Drebbel, geboren in 1572 en overleden in 1633, die dus hoofdzakelijk leefde in de 17e eeuw. Hij was een uitstekend graveur en uitvinder van een duikboot die hij uittestte op de Thames. In het laatste hoofdstuk wordt uiteengezet hoe Alkmaar een kaasstad werd en aan zijn nu wereldberoemde kaasmarkt kwam.
Uit alles blijkt dat de auteur voor dit boek een uitgebreide en gedegen research heeft verricht. Het boek is goed onderbouwd en de historische feiten zijn met kennis neergeschreven. De auteur neemt geregeld authentieke zinsneden op in het verhaal afkomstig uit o.a. notariële akten, octrooien en stadskronieken. Heel erg leuk vond ik de vele kleurrijke illustraties die mij als lezer o.a. een beeld gaven van de beschreven personages, over de beeldenstorm, over de stadsindeling…
Het boek is uitgegeven in een handig hardcover-formaat en heeft een aantrekkelijke omslag waarop de bestorming van de stad Alkmaar door de Spaanse troepen te zien is. Op het voorste schutblad werd een kaart opgenomen van Alkmaar voor en na 1573 en op het achterste schutblad een kaart van Alkmaar en omgeving omstreeks 1570 die een interessante kijk geven op de stad en zijn ontwikkeling.
Achterin het boek werd naast de stamboom van Familie Van Foreest een verantwoording, een uitgebreide literatuurlijst en een handig personenregister opgenomen.
‘De stormachtige zestiende eeuw van Alkmaar en omgeving‘ is wat mij betreft een uitstekend historisch werk dat een helder en meeslepend overzicht biedt van een cruciale periode in de geschiedenis. Het is een aanrader voor iedereen geïnteresseerd in de 16e eeuw.
Voor de vlotte toegankelijkheid over een moeilijke historische complexe context waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.
Meer pakkende, interessante en leuke recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com