Erotisch verhaal met een boodschap!
Voor de facebookgroep ‘Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers’ mocht ik het e-book ‘Jij bent van mij’ van auteur Attie Dottinga recenseren.
Maan, nam ooit acteerlessen, heeft een relatie met Ebbe, topacteur in een tv-serie.
Maar Ebbe heeft een donkere kant, hij is seksueel onverzadigbaar en te pas en te onpas moet Maan op zijn grillen ingaan en klaarstaan voor hem. Hij drinkt meer dan lief voor hem is, en dan slaat hij Maan verrot.
Maan lijdt hieronder, maar durft niet onder het juk van Ebbe uit. Zij is voor een groot stuk van hem afhankelijk, en daar maakt hij dankbaar gebruik en misbruik van.
Ebbe neemt het evenmin niet te nauw met de huwelijkse trouw.
Wanneer Maan op de set van Ebbe soap door regisseur Pedder wordt opgemerkt en ze zelfs als stand-in invalt en uiteindelijk ook een rol krijgt in een film, neemt ze langzaam aan de regie van haar leven weer in eigen handen. Dit tot groot ongenoegen van Ebbe, maar wel met de volledige steun van Pedder, van haar vriendinnen en van haar entourage.
Kan Maan de volhardende Ebbe van zich afslaan? Kan zij opnieuw carrière maken? Kruist de ware man en de ware liefde haar pad?...
Van begin af aan is het als lezer duidelijk dat Maan geen mooi leven beschoren ligt bij Ebbe. Hij is een narcist die denkt dat de wereld enkel om hem draait en met een vingerknip krijgt wat hij wil. Daarnaast heeft hij heel erg losse handjes. Voor een futiliteit krijgt Maan ervan langs…om ’s anderendaags poeslief zijn excuses aan te bieden en dan steevast afsluit met een potje seks.
Seks daar is er - naar mijn gevoel - wat teveel van in dit boek. De seksscenes volgen elkaar wat te snel op. Gelukkig is er nog een verhaal, een boodschap in het boek.
Het boek is meer dan een erotisch boek, het is een aanklacht tegen bruut geweld in een relatie en een oproep naar mishandelde meisjes en vrouwen om zich los te maken van hun agressieve partner en hun aanmoedigt om tegen hun partners aanklacht in te dienen.
Intra-familiaal geweld is uit den boze…en als dit boek daartoe kan bijdragen kan ik dit alleen maar toejuichen.
Attie Dottinga heeft een vlotte schrijfstijl. Zij schrijft vanuit het hart. Geen ingewikkelde zinnen, maar vlot leesbare en begrijpbare hoofdstukken.
De drie hoofdfiguren in het boek Maan, Ebbe en Pedder zijn voldoende diep uitgewerkt. De randpersonages storen nooit.
Voor het gedurfde onderwerp, het uitstekende verhaal en de aanklacht waardeer ik dit boek graag met 3.5 sterren.
Ebbe neemt het evenmin niet te nauw met de huwelijkse trouw.