Advertentie
    Quirien van Loon Auteur

Jennefer Mellink debuteerde in 2014 met het boek “Gebroken” en werd hiermee genomineerd voor de beste young adult thriller 2014. Vervolgens verscheen “Kwaad bloed” in 2015, “Gevarenzone” in 2016, “vermoorde onschuld” in 2018 en “Opgepast!” in 2020.

“Opgepast!” gaat over Benthe, een vrolijk meisje dat van winkelen en stappen met haar vriendinnen houdt. Ze werkt elke zaterdag in een snackbar en past daarnaast regelmatig op kinderen om wat geld te verdienen. Naast de kosten van haar paardrijles en het stappen en shoppen, wil ze namelijk erg graag een scooter kopen.
Tijdens een avondje uit leert ze een knappe jongen kennen en geeft hem haar nummer. Ze komt er echter al snel achter dat hij niet zo leuk is als zij dacht; hij vertoont stalkerig gedrag. Ook Benthe’s ex-vriendje Olaf laat haar niet met rust en zoekt haar wekelijks tijdens haar werk in de snackbar op. Daarnaast heeft ze daar ook te maken met een dronkenlap die onrust veroorzaakt.
Op een avond loopt Benthe alleen naar huis via het bos en voelt zich onveilig. Ze belt haar broer en beste vriendin, maar zij nemen hun telefoon niet op. Dan voelt ze opeens een ijskoude hand op haar mond…

Mellink schrijft vanuit Benthe en vanuit de stalker en zorgt er daarmee voor dat de lezer mee op zoek gaat naar de dader. Voor de lezer zijn er meerdere verdachten, omdat Mellink in het boek van slechts 90 pagina’s meerdere bij-personages introduceert. Dit geeft af en toe het gevoel dat het verhaal beter bij een dikker boek met een diepere uitwerking zou passen.
Mellink werkt met korte zinnen, die spannende scènes spannend maken, maar mij als lezer vaak ook irriteren. Daarnaast was het af en toe een beetje ongeloofwaardig; Benthe die met één zaterdag per week en af en toe wat oppassen genoeg verdiend voor paardrijles, het kopen van kleren (wat in het boek meerdere keren voorkomt) en het stappen. Ook was ze een behoorlijk slechte en onrealistische oppas; de kinderen mopperen en maken continue ruzie wat door Benthe wordt opgelost met chips en televisie (om twee uur ’s middags). Juist in een dun boek irriteer je je gemakkelijk aan scènes/gebeurtenissen waar veel aandacht aan besteedt wordt, maar die niet kloppen of geen toegevoegde waarde hebben.
Al met al is dit boek inderdaad spannend op een paar korte(!) momenten, maar wordt er veel te veel aandacht besteedt aan bij-personages en onnodige extra scènes.

Reacties op: Spannend maar niet mooi uitgewerkt

16
Opgepast! - Jennefer Mellink
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners