Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Indrukwekkend dat is codenaam ijsvogel

Renate 04 december 2023 Hebban Team
Een bijzonder boek dat is codenaam ijsvogel, het verhaal speelt zich deels af in het heden in Engeland en deels in het verleden in Nederland.
Als Liv bij geschiedenis een project moet doen waar ze haar familie geschiedenis moet uitzoeken, zit ze eigenlijk wel een beetje met haar handen in het haar, want ze heeft niet zoveel familie en haar oma is nogal gesloten en geheimzinnig.
Als ze op een dag het huis van haar Oma opruimt stuit ze op een geheim.
De tijdlijn in het verleden draait om Hannie en haar zusje Mila die allebei ondergedoken zitten bij een gezin in Amsterdam, waar Hannie in het verzetswerk rolt, wat de band tussen de twee zussen veranderd.
Het verhaal gaat dus eigenlijk over 3 stoere meiden die hun plek in de wereld aan het vinden zijn.

Het verhaal zit goed in elkaar en je krijgt steeds wat meer informatie over wat er in de jeugd van de Oma van Liv is gebeurd en waarom ze is zoals ze is, want het verleden heeft duidelijk sporen bij haar achter gelaten.
Liz Kessler schuwt maatschappelijke thema's niet in haar boek, pesten is een van de hoofdthema's in de verhaallijn over het heden, een thema waar een jonge lezer zich zeker in zal herkennen, maar een oudere lezer zal het ook herkennen want dat thema is van alle tijden.
Ook krijg je een beeld van hoe het was om bij een ander gezin te wonen, omdat je ouders dachten dat dat veiliger was vanwege je Joodse afkomst. Maar ook wat het met je doet als je allemaal dingen juist daarom niet meer mag.

De schrijfstijl van Liz Kessler is vlot en door de twee tijdlijnen blijf je het boek ook echt lezen, je blijft nieuwsgierig naar hoe het verder gaat bij Liv, maar ook hoe het ging bij Hannie en Mila.
Ook geeft ze het verhaal een hoop emotie mee, waardoor je soms tijdens het lezen echt moeite hebt om verder te lezen, omdat je gewoon zo geraakt wordt door de gebeurtenissen in zowel het heden en verleden, dat is knap gedaan.
De personages zijn ook sterk neergezet, ze voelen tijdens het lezen ook echt als echte mensen waardoor je ook echt meeleeft met Mila, Hannie en Liv.

Je kunt tijdens het lezen merken dat de schrijfster wel echt weet waar ze het over heeft en een hoop weet over de Tweede Wereldoorlog, ook is het haar goed gelukt om ondanks dat het soms echt wel heftig is, dat was de oorlog ook natuurlijk, het wel toegankelijk te maken voor de jonge lezer vanaf een jaar of 12.
Nu is dit boek dus prima geschikt voor de jongere lezer, maar ook voor de volwassen lezer is dit boek zeker de moeite waard, want je zult zeker geraakt worden door het verhaal van Hannie, Mila en Liv.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Renate

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!