Fijne kennismaking met het duo Rifka Faber

Renate 16 februari 2026 Hebban Team
Laatste akte is het tweede deel in de serie rond arts - assistente Chris Griffioen, die na haar samenwerking met rechercheur nog aan het herstellen is van wat er toen met haar hand is gebeurd.
Toch brengt rechercheur Gideon haar in contact met zijn zus de juriste Judith, die nu precies een zaak heeft bij het luxe verzorgingshuis De Uyterwaarden waar Chris haar vader nu aan het revalideren is na een hersenbloeding, een zaak waarbij nabestaanden van een overleden bewoner met dementie stuitte op een vreemde wijziging in de erfenis.
Doordat Chris daar vaak is, is ze volgens Gideon en Judith de uitgewezen persoon om op onderzoek te gaan naar hoe dit nu zit.

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de boeken van het duo Rifka Faber en de eerste kennismaking met Chris Griffioen.
Tuurlijk je zal ongetwijfeld wat achterstand hebben omdat je geen idee hebt wat er gebeurd is met Chris en hoe ze aan het letsel aan haar hand is gekomen.
Zelf vond ik dat niet storend omdat je in dit deel ook best veel te weten komt over Chris en het ook een nieuw avontuur is, een nieuwe zaak die ze op mag lossen, tenminste daar gaan we maar vanuit!
Als je bang bent dat je te weinig voorinfo hebt dan kun je altijd het eerste deel lezen voordat je dit boek gaat lezen.

Laatste akte is een hele prettige thriller van Nederlandse bodem die je vanaf het begin boeit en meeneemt in het verhaal.
De moorden volgen zich in een rap tempo op en de manier waarop de moorden zijn gepleegd zijn inventief, subtiel en origineel, je moet er maar op komen.
Door de hoofdstukken die geschreven zijn vanuit de dader kun je tijdens het lezen al een idee krijgen wie de dader is en wie je af kan strepen., Nu moet ik zelf eerlijk zeggen dat dit mij niet hielp en ik aan het einde dan ook helemaal verbaasd was.
De schrijfstijl is vlot en meeslepend, je kan dan ook niet anders dan ook een beetje van de verschrikkelijk eigenwijze Chris houden, die haar hart zeker op de goede plek heeft en eigenlijk veel meer hooi op haar vork neemt dan de opdracht was van Judith.
Je ziet het verhaal ook zo voor je tijdens het lezen, hoe de Uyterwaarden er uit ziet, hoe de band tussen haar en haar ouders is, maar ook met de medebewoners en personeel.

Wat ook erg leuk is dat deze thrillers zich ook allemaal in de medische wereld afspelen, zo speelt het eerste deel zich af in het ziekenhuis en het tweede in een luxe verpleeghuis.
Er zijn dan ook dingen die je zeker als je werkt in de zorg werkt kunt herkennen, want het is allemaal best herkenbaar.

Het smaakt in ieder geval naar meer, dus kom maar op met een nieuw deel met Chris!

Meer recensies van Renate