Bijzonder verhaal

Renate 19 augustus 2025 Hebban Team
Vandaag komen we niet meer thuis van Enne Koens is een bijzonder verhaal over de tienjarige Mirza die op een dag door zijn vader opgehaald wordt uit school en vertrekken ze zonder naar huis te gaan op pad.
Vele uren later komen ze met alleen een tankpauze aan in het land waar Mirza zijn vader vandaan komt.
Terwijl Mirza natuurlijk gewoon met zijn vriendje wil spelen en naar zijn school wil.

Wat volgt is een verhaal waar je tijdens het lezen zelf over na gaat denken en wat voor kinderen en dan zeker kinderen van nieuwkomers een boek zal zijn waar zij zich in kunnen vinden, een personage als Mirza vinden waar ze zichzelf in kunnen herkennen.
Het is een verhaal wat wel wat anders was dan ik zelf had verwacht, maar dat komt omdat ik naar aanleiding van de achterflap had ingevuld dat hij naar Nederland zou vluchten, maar daar zat ik goed fout, ze verlaten Nederland om naar het land van zijn vader te gaan.
Wat knap gedaan is dat dit land van zijn vader geen bestaand land is, waar dieren voorkomen die ook niet bestaan en waarvan de taal ook niet echt is.
Dit maakt dat je als lezer je ook als een vreemdeling voelt tijdens het lezen waardoor je meer begrip hebt voor Mirza en dat het verhaal meer binnenkomt. Ook krijg je door dit verhaal mee hoe het is als je huis en haard moet verlaten, wat je hopelijk meer begrip geeft voor mensen die dit nog steeds meemaken.
Hoe moeilijk het is om ergens waar je de taal niet kent ergens tussen moet passen.

De illustraties van Maartje Kuiper passen heel erg mooi bij het verhaal, geven het verhaal net wat extra´s.

Vandaag komen we niet meer thuis is een boek dat veel lezers zowel kinderen als volwassenen verdiend, maar zeker een must read is voor juffen en meesters in het basisonderwijs.
Het is een boek waar je veel uit kan halen op de site van de Woutertje Pieterse prijs staan ook les tips die je kunt gebruiken bij het bespreken van dit boek in de klas.

Meer recensies van Renate

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.