Geheimen, spanning en liefde

Renate 01 juni 2025 Hebban Team
De Briar-club is een bijzonder verhaal over verschillende vrouwen die samen in hetzelfde gebouw worden en alle vrouwen hebben eigenlijk ook een geheim.
Als Grace in het gebouw komt wonen, organiseert ze elke donderdag etentjes waarbij steeds weer een ander wat meeneemt. Door deze etentjes bouwen de vrouwen ook echte vriendschappen op en leren we ze wat beter kennen.

De schrijfstijl van Kate Quinn is prettig, ze neemt je vanaf het begin mee met het verhaal en geeft je steeds meer informatie over de vrouwen, waardoor hun geheim ook een beetje bekend worden.
Ook heeft ze er voor gekozen om het huis een stem te geven in het verhaal en dat is een origineel uitgangspunt wat ook nog erg geslaagd is.
Ze geeft je via haar stijl ook een subtiele manier het een ander mee van de Amerikaanse geschiedenis mee, maar ook de wereldgeschiedenis. Zo komt de Korea-oorlog aanbod, komt racisme aanbod, iets wat in die tijd zeker nog groots aanwezig was, huiselijk geweld, angst voor het communisme en tal van andere zwaardere onderwerpen zijn in dit verhaal verwerkt op een manier waarop het echt passend is verwerkt in het verhaal.
Je kunt ook merken dat deze onderwerpen belangrijk zijn voor Quinn, ze zijn goed uitgewerkt en ze weet waar ze het over heeft.
Het verhaal begint met een proloog tijdens Thanksgiving 1954 waarbij je gelijk nieuwsgierig wordt en dat je ook gelijk denkt wat heeft dit nou met het verhaal te maken. Om dan via de verhalen van de vrouwen 4,5 jaar terug in de tijd te gaan om dan uiteindelijk weer uit te komen bij de bewuste Thanksgiving avond in 1954.
Het verhaal wordt verteld vanuit Pete, Nora, Reka, Fliss, Bea, Claire en Grace al deze personages worden goed uitgewerkt en gaan in je hart zitten, op een na dan want die vond ik niet zo aardig, maar ik verklap niet wie dat is.
Door de afwisseling van deze personages en de hoofdstukken die over Thanksgiving 1954 gaat leest het boek vlot weg en blijf je benieuwd naar wat voor geheimen ze nu hebben en hoe het nu in het grote geheel bij elkaar komt tijdens Thanksgiving 1954.

Het is een boek wat je niet in een genre kan plakken, want het is aan de ene kant spannend, er zit een hoop liefde in en er zijn een hoop geheimen, genoeg ingrediënten voor een boek wat je niet snel loslaat.

Wat ik ook erg leuk vond waren de recepten die in dit verhaal staan, het zijn bijzondere recepten die je zeker zou kunnen proberen te gaan maken, zoals Grace's Zonnethee die een hele grote rol speelt in het verhaal, maar door de recepten krijg je ook meer mee van de culturen waar de verschillende vrouwen vandaan komen zoals Pete's Zweedse gehaktballetjes en Nora's Colcannon. Dit is een mooie toevoeging aan het verhaal

De Briar-club is een verhaal wat mij heeft verrast en wat totaal anders was dan ik op voorhand had verwacht, een verhaal wat ik niet los kon laten en waar ik ook zeker weer wat van heb opgestoken, het zit goed in elkaar en geeft je het een en ander mee van de geschiedenis, maar bovenal is het een verhaal over liefde en geheimen.

Meer recensies van Renate