Advertentie
    Renate Hebban Team

In D-day neemt Alan Gratz je mee naar een van de grootste of misschien wel allergrootste militaire operaties ooit, Dat dit meer is dan een enkele missie, merk je erg goed in dit boek.
Operatie Overlord is de grote benaming voor D-day,maar dat dit bestond uit vele andere operaties, maakt hij ons duidelijk in dit boek.
Door middel van verschillende verhaallijnen, die allemaal een eigen operatie hebben, geeft hij ons een breed beeld van deze hele belangrijke dag in de geschiedenis, 6 Juni 1945 is de dag dat deze operatie van start ging.

Het verhaal heeft meerdere verhaallijnen zo heb je een verhaallijn rond Dee Carpenter die eigenlijk Dietrich Zimmerman heet, hij is samen met zijn ouders naar Amerika gevlucht en heeft zijn naam veranderd zodat hij wat beter in het leger kon, want met een Duitse naam kon je niet echt populair zijn.
We volgen hem vanaf dat hij in een voertuig zit om op Omaha beach aan te komen voor operatie Neptunus, wat een gruwelijke slag was, al lezende zie je best wel voor je hoe dat was, dat is knap gedaan door Gratz, al komt dat misschien ook een beetje dat je het voor je kan zien omdat je Saving Private Ryan hebt gezien, maar zelfs als je die niet hebt gezien, kun je je voorstellen hoe het was, je gaat meeleven met Dee en zijn vriend, je hoopt ook continu dat het goed met ze gaat.
Hij is wel het belangrijkste personage in dit boek.,
Zijn verhaallijn wordt afgewisseld met die van Samira een jong meisje dat in het verzet gaat, nadat haar moeder is opgepakt.
Ook volgen we Korporaal James McKay een Canadese parachutist die met de luchtlandingstroepen aan de bak moest, ook volgen we Soldaat Bill Richards die met een tank aan land gaat bij Omaha beach.
Via deze 4 personages krijgen we een beeld over hoe deze dag verliep.
Naast deze 4 komen ook het jonge Franse meisje Monique en de arts Henry aanbod.
Al deze verhaallijnen maken het l tot een goed te volgen verhaal, een verhaal die overal bij stilstaat. Jodenhaat, discriminatie, feminisme, het laat je overal bij stil staan!

Ondanks het heftige onderwerp is het Alan Gratz wel gelukt om het een verhaal te maken die wel echt binnenkomt, maar zeker ook voor jongere duidelijk maakt hoe deze belangrijke dag heeft plaatsgevonden, en hoe belangrijk al deze verschillende operaties waren voor het grote geheel.
Ook voor volwassenen is het een boek die je rustig kan lezen, want je steekt er zelf ook altijd wat van op.
Zoals If-day in Canada een dag dat ze deden alsof Duitsland Winnipeg in Canada was binnengevallen, dat was iets waar ik zelf nooit van gehoord had.

Het is vooral dankzij de boeiende en makkelijke schrijfstijl dat het een verhaal is, die wil blijven lezen, maar het is vooral een verhaal wat je voor je kan zien, en dat is altijd knap als een schrijver dat kan, het is een boek die ondanks die net zo dik is leest als een film.
Wel krijg je als lezer het idee dat het naar het einde toe een beetje te toevallig is en voor je gevoel wat afgeraffeld, maar dat neemt niet weg dat dit boek wel echt de moeite waard is om te lezen, je ook nieuwsgierig maakt om meer te weten en lezen over de Tweede Wereldoorlog.
Dat is iets wat Gratz ook goed lukt, je informatie geven, maar je ook nieuwsgierig maakt naar meer.
Zodat misschien de jeugd ook meer erover gaat lezen, iets wat heel goed is.

Wat ook erg fijn is dat er duidelijke uitleg zit in het boek, over welke operaties nu echt waren, daar staat in duidelijk taalgebruik uitgelegd hoe deze operaties in het werk gingen.
Maar ook welke operaties en personages er verzonnen zijn door Gratz om er een goedlopend verhaal van te maken.


Reacties op: D-day een geschienisles van Gratz

11
D-Day - Alan Gratz
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker